PSD afirmă că va menține facilitățile fiscale pentru IT și construcții, dar nu spune până când

marcel ciolacu psd social-democrati sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Partidul Social Democrat afirmă, într-un comunicat de presă, că va menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C. Cu toate acestea, PSD nu menționează până când va păstra aceste excepții.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit. De subliniat că, deși beneficiază de stimulente, domeniul IT nu este indicat în mod expres în document. În schimb, România și-a asumat că va desființa facilitățile fiscale pentru construcții începând cu anul 2025.

În ciuda acestor obiective asumat, PSD arată că „PSD menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C și vom introduce scheme de ajutor pentru IMM-uri și pentru companiile mari. Ținta acestor măsuri este în mod special susținerea produselor cu valoare adăugată ridicată, care aduc venituri mai mari companiilor locale, implicit și mai mulți bani la buget”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Totodată, PSD afirmă că va lua măsuri pentru protejarea milioanelor de români salariați de la stat sau privat, mai ales pe cei aflați în zona salariului minim, astfel încât angajatorii să le plătească la zi contribuțiile sociale pentru pensii si sănătate. „Toate restanțele de acest tip trebuie reglate rapid, iar salariații să aibă garanția că pot beneficia de servicii medicale și că toate contribuțiile aferente pensiei sunt achitate la zi”, arată social democrații.

Anunțul lor vine în contextul în care companiile de stat sunt, de fapt, printre principalii restanțieri la plata contribuțiilor sociale pentru angajați, unele companii având datorii de ordinul sutelor de milioane de lei. De exemplu, Complexul Energetic Hunedoara are obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat de peste 687 milioane de lei.

PSD mai susține că va acționa pentru a pune în aplicare reformele asumate de România pentru a primi banii din PNRR, în măsura în care acestea nu devin o povară suplimentară pe spinarea românilor.

„Coaliția de dreapta a introdus în PNRR condiții nefericite precum scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi sau creșterea impozitelor locale. Din păcate, cele câteva simulări făcute de guvernul anterior, pe care miniștrii PSD le-au găsit la preluarea mandatului, sunt rupte total de realitate atât în privința valorii plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi, cât și a cuantumului de majorare a taxelor locale. De aceea, PSD consideră că astfel de măsuri trebuie să fie suportabile atât pentru populație, cât și pentru IMM-uri, deci trebuie însoțite de compensări sau deductibilități, astfel încât impactul lor să fie atenuat”, arată PSD.

Spre exemplu, PSD afirmă că va lua măsuri precum scăderea TVA-ului la 5% pentru prima locuință până la valoarea de 140.000 de euro sau aceeași cotă redusă de TVA pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populație, școli și spitale.

„PSD va livra măsuri pentru a crește colectarea veniturilor la buget și a lupta contra evaziunii. Ne inspirăm din exemple de succes ale altor țări UE precum „radarul mărfurilor”, o aplicație informatică care să poată monitoriza toate TIR-urile ce aduc mărfuri în România. Factura electronică va deveni obligatorie mai ales în acele domenii unde evaziunea este majoră, la fel ca și cântărirea mărfii la livrare”, mai arată social-democrații.

Totodată, ei conchid spunând că „este nevoie de mai multă solidaritate în societatea românească între cei cu venituri mari și cei care muncesc din greu, astfel încât să creștem clasa de mijloc”. Social-democrații sunt cei care au propus o „taxă de solidaritate” de 1% din cifra de afaceri a companiilor mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: