PSD va depune „astăzi sau mâine” un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România, a anunțat miercuri Mihai Tudose, vicepreședinte al social-democraților.
Potrivit lui, mecanismul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii.
Potrivit lui, va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile furnizorilor. Contul va fi alimentat o parte de către bugetul de stat și o parte de sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.
„Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară, la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. Au lăsat piața liberă în cel mai prost moment cu putință, momentul în care producția este mult sub necesar. Ca orice piață, a luat-o razna, fiind bătaie pe materia primă. Atragem atenția modul cel mai serios că dacă în câteva luni Guvernul nu se va apuca de investiții – să redeschidă complexul energetic de la Mintia, care produce 1.200 de MW, Iernutul, să facă investiții în Tarnița-Lăpușeni, cu stocarea de energie prin căderea liberă a apei. Atragem atenția că la anul ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară. Deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare”, afirmă Tudose.
Ce prevede proiectul de lege:
- Având în vedere creșterea exagerată a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, prețurile la energie electrică și la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de șase luni, pentru consumatorii casnici.
- Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici și se stabilește prin Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
- Se constituie Fondul național pentru compensarea pierderilor la furnizori și a compensării cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.
- Finanțarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale precum și de la bugetul de stat.
- Prezenta lege se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.
Citește aici proiectul de lege – LEGE PLAFONARE PRETURI ENERGIE SI GAZE