PSD, PNL și UDMR nu au reușit să ajungă la un acord după discuțiile de sâmbătă, o nouă rundă de negocieri fiind posibilă duminică, au declarat pentru G4Media surse politice.
Potrivit surselor citate, partidele nu au reușit să stabilească o propunere de premier.
Blocajul negocierilor ar fi cauzat de împărțirea a două ministere: Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Respectiv, ministerele cu cele mai mari bugete.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a convocat duminică, 22 decembrie, consultări cu partidele parlamentare, după următorul program:
Ora 12:00:
- – Partidul Social Democrat (PSD);
- – Partidul Național Liberal (PNL);
- – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
- – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Ora 12:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30 – Partidul S.O.S. România;
Ora 14:00 – Partidul Oamenilor Tineri (POT).
Context
G4Media a arătat vineri că anunțul intempestiv al lui Marcel Ciolacu de joi dimineață privind retragerea PSD din coaliția pro-europeană a venit la scurt timp după ce conducerea PNL a decis să lase PSD să facă singur guvernul, au declarat surselor convergente consultate.
PNL a discutat într-o ședință restrânsă joi dimineață că dacă Marcel Ciolacu continuă să refuze ca actualul guvern să dea OUG pentru înghețarea pensiilor și salariilor, liberalii vor lăsa PSD să facă singur viitorul guvern. La puțin timp după ședința PNL, Ciolacu a anunțat public că PSD iese din coaliție.
Lucrurile s-au derulat rapid. Ședința PNL, la care a participat printre alții și Hubert Thuma, șeful PNL Ilfov, un apropiat al lui Eduard Hellvig, a avut loc joi dimineață la ora 9 și s-a încheiat în jurul orei 10.00. La ora 11.25, Marcel Ciolacu a postat pe facebook anunțul că PSD iese din coaliție, invocând faptul că partenerii de coaliție ”sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice” și că ”nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.
Nu e clar în acest moment cum a aflat Marcel Ciolacu despre decizia PNL. Dar el a făcut joi mișcarea prin care a blocat intenția liberalilor de a-i lăsa toată responsabilitatea politică. De notat că a luat decizia singur, fără să-și consulte partidul, în încercarea de a-și salva cariera politică, așa cum a explicat aici Dan Tăpălagă.