Taxele impuse de președintele american Donald Trump Mexicului, Canadei și Chinei vor avea un impact imediat asupra economiei nord-americane și mondiale, notează marile publicații economice internaționale, care nu se feresc să folosească termeni duri în analizele privind noile măsuri: “absurd”, “devastator” sau “stupid”. E „cel mai prost război comercial din istorie”, scrie WSJ, în timp ce Financial Times avertizează că noile măsuri pun în pericol decenii de progrese în direcția integrării economice care a stimulat prosperitatea SUA și a lumii. Bloomberg semnalează că taxele ar fi echivalente cu “o bilă de demolat” trimisă chiar asupra economiei Americilor.
Financial Times: Război comercial devastator și absurd
Donald Trump a tras primele focuri în ceea ce amenință să devină un război comercial devastator, scrie Financial Times, care face o analiză privind “absurditatea” acestui război comercial. Taxele impuse de președintele american Mexicului, Canadei și Chinei vor avea un impact imediat asupra economiei nord-americane și mondiale. “Acestea pun în pericol decenii de progrese în direcția integrării economice care a stimulat prosperitatea SUA și a lumii. O absurditate este că aceste măsuri nu sunt provocate în niciun fel din punct de vedere comercial; ele sunt folosite ca instrument coercitiv pentru a promova agenda politică internă a lui Trump și pentru a obține concesii de la vecinii americani care ar putea fi peste puterile acestora. Un alt motiv este că SUA vor fi una dintre principalele victime – prin daunele aduse propriei economii și poziției sale în lume.
Președintele american care revine în funcție a invocat diverse explicații iluzorii pentru dragostea sa față de taxe. Acestea, spune el, vor restabili baza industrială a Americii, vor înlocui impozitul pe venit și vor plăti datoria SUA. Motivul aparent al taxelor sale din acest weekend este, în schimb, acela de a reduce „amenințarea majoră a străinilor ilegali și a drogurilor mortale”, inclusiv fentanilul. Este adevărat că amenințarea cu sancțiuni a lui Trump a determinat deja Canada și Mexicul să ia măsuri pentru a-și consolida frontierele. Dar acestea ar fi continuat, fără îndoială, dacă președintele ar fi ales să își mențină poziția. În plus, există limite practice în ceea ce mai pot face aceste țări – în special Canada, sursă a doar unei părți din imigrația ilegală sau a fentanilului care trece din Mexic”, scrie FT.
Publicația notează că pretextul legal pentru mișcarea lui Trump este, de asemenea, discutabil. Acesta a recurs la International Emergency Economic Powers Act, o autoritate executivă care îi permite să reacționeze la amenințări economice sau de securitate extraordinare. Cu toate acestea, această lege nu a mai fost utilizată anterior pentru adoptarea de taxe. Instanțele și Congresul ar trebui să le blocheze, iar dacă nu o fac, pagubele vor fi grave, conform FT. Doar taxele lui Trump vor contribui rapid la creșterea inflației în SUA și vor reduce creșterea economică, iar represaliile justificate vor amplifica efectele
“Destrămarea comerțului liber nord-american și a lanțurilor de aprovizionare construite de-a lungul deceniilor va da o lovitură grea atât consumatorilor americani, cât și corporațiilor americane – în special rafinării petrolului, producției de automobile, produselor farmaceutice și agriculturii. Acțiunile lui Trump cu privire la China sunt mai puțin dramatice, dar par a fi un modest avans pentru planurile mai ample care vor urma. Împreună, cele trei țări reprezintă aproape jumătate din importurile SUA. Costul economic al taxelor vamale suplimentare, estimat la 100 de miliarde de dolari, va fi cu siguranță redus la minimum. Prejudiciul pentru puterea diplomatică americană nu este mai puțin profund”, mai notează analiza FT.
Articolul integral AICI
WSJ: Război comercial stupid
Lovitura dată Mexicului și Canadei arată că nicio țară sau industrie nu este în siguranță, scrie WSJ, într-un articol care explică consecințele unui “război comercial stupid”.
“Taxele sunt impozite, iar atunci când impozitezi ceva, obții mai puțin din acel lucru. Cine plătește taxele depinde de elasticitatea ofertei și a cererii pentru anumite bunuri. Dar dl Trump vrea ca muncitorii și angajatorii americani să încaseze pentru echipă. Sper să nu vă pierdeți locul de muncă sau afacerea înainte de sosirea epocii de aur”, scrie WSJ.
Repercusiunile economice au început sâmbătă seara, când Canada a declarat că va riposta cu taxe de 25% la 30 de miliarde de dolari (canadieni) de produse americane, urmând ca alte 125 de miliarde de dolari canadieni să urmeze în trei săptămâni. Președintele mexican Claudia Sheinbaum a promis, de asemenea, că va lua măsuri. Noile taxe de frontieră ale Canadei vor afecta sucul de portocale, whisky-ul și untul de arahide – toate din state cu senatori republicani. Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că lista taxelor impuse de Ottawa va include, de asemenea, bere, vin, legume, parfumuri, îmbrăcăminte, încălțăminte, aparate de uz casnic, mobilier și multe altele. El a spus că Canada ar putea, de asemenea, să rețină minerale esențiale.
Publicația notează că taxele vamale ale lui Trump zguduie deja piețele energetice din America de Nord, care sunt foarte integrate.
Trump spune că taxele vor revigora industria prelucrătoare din SUA. Însă Jay Timmons, directorul general al Asociației Naționale a Producătorilor, a afirmat într-o declarație că „o taxă de 25% pentru Canada și Mexic amenință să distrugă lanțurile de aprovizionare care au făcut ca producția americană să fie mai competitivă la nivel mondial”. Acesta a adăugat că, deși membrii săi înțeleg necesitatea de a reduce fluxurile de fentanil către SUA, „efectele în lanț vor fi grave, în special pentru producătorii mici și mijlocii care nu dispun de flexibilitatea și capitalul necesare pentru a găsi rapid furnizori alternativi sau pentru a absorbi costurile ridicate ale energiei”.
Multe alte grupuri comerciale au criticat taxele vamale, inclusiv chiar producătorii americani de aluminiu care au beneficiat de taxe în primul mandat. Canada reprezintă mai mult de jumătate din importurile de aluminiu din SUA (datorită hidroenergiei sale ieftine) pe care le utilizează producătorii secundari și din aval.
Creșterea economică din SUA poate fi suficient de puternică pentru a absorbi lovitura taxelor vamale, așa cum a fost după taxele mai modeste ale lui Trump în primul mandat, conform WJ. Dar nu același lucru se poate spune despre Mexic și Canada, unde creșterea este slabă și care depind de piețele americane pentru o mare parte din PIB-ul lor.
De asemenea, este posibil ca taxele să nu provoace o creștere bruscă a nivelului general al prețurilor în Statele Unite. Inflația globală depinde mult mai mult de politica monetară a Rezervei Federale. Dar prețurile vor crește pentru majoritatea bunurilor care fac obiectul taxelor, ceea ce va fi destul de dureros.
Atacul taxelor adaugă, de asemenea, noi riscuri și incertitudini politice care ar putea avea efecte asupra mediului de afaceri. Piețele au luat în calcul ipoteza că Trump va renunța la amenințările sale sau va limita taxarea la China.
“Lovitura de ciocan dată Mexicului și Canadei arată că nicio țară sau industrie nu este în siguranță. Dl Trump consideră că taxele nu sunt doar utile ca instrument diplomatic, ci sunt în sine virtuoase din punct de vedere economic. Acest lucru va determina prietenii și dușmanii să își recalibreze dependența de piața americană, cu consecințe greu de prevăzut. Modul în care acest lucru ajută SUA nu este evident, așa că, da, „cel mai prost război comercial” sună bine, dacă nu este o subestimare”, notează analiza WSJ.
Articolul integral AICI
Bloomberg: Cum aruncă taxele vamale ale lui Trump o minge de demolat economia Americilor
Întreprinderile și investitorii se pregătesc pentru consecințe, scrie și Bloomberg
Decizia lui Donald Trump de a invoca o situație de urgență și de a impune taxe vamale Canadei, Mexicului și Chinei este cel mai amplu act de protecționism întreprins de un președinte american în aproape un secol, conform publicației.
“În ceea ce ar putea fi cea mai mare consecință geopolitică și economică, aceasta aruncă o minge de demolat în pactul regional care stă la baza competitivității globale și a puterii economice a SUA.
Timp de decenii, întreprinderile americane au beneficiat de pe urma alianței economice dintre SUA, Canada și Mexic, care a creat lanțuri de aprovizionare extrem de integrate care exploatează o combinație rară și de invidiat: inovația americană, bogăția resurselor canadiene și forța de muncă ieftină din Mexic.
Acest lucru a avut un cost pentru locurile de muncă din industria prelucrătoare din SUA și a contribuit la degradarea comunităților pe care Trump s-a concentrat politic începând din 2016 – făcând campanie pe baza promisiunilor de a aduce acasă locurile de muncă din fabrici și prescriind taxele ca leac pentru toate relele, de la criza medicamentelor la datoria națională în creștere”, notează publicația.
Dar chiar și Trump a salutat odată alianța nord-americană ca fiind un element-cheie al puterii SUA. „În adevăratul sens al cuvântului, este, de asemenea, un parteneriat cu Mexicul și Canada și cu noi înșine împotriva lumii”, a declarat el în ianuarie 2020, când a semnat Acordul SUA-Mexic-Canada, care a înlocuit un pact similar din anii 1990 cu un acord renegociat pe care consilierii săi l-au salutat drept o contrapondere la creșterea economică a Chinei.
“Imprevizibilitatea lui Trump este legendară și, în funcție de ceea ce se va întâmpla în următoarele 24 de ore, acesta ar putea să schimbe cursul înainte ca taxele să intre în vigoare marți la ora 12:01 a.m., așa cum a mai făcut-o și înainte. Cu toate acestea, prin gestul său de sâmbătă de la reședința sa Mar-a-Lago din Florida – anunțând taxe de 25 % la importurile din Canada și Mexic, cu o excepție de numai 10 % pentru energia canadiană, Trump a atacat din nou ideea fundamentală conform căreia barierele comerciale reduse aduc beneficii economiilor. Faptul că a anunțat doar o taxă de 10 % pentru bunurile din China, cel mai mare rival economic al SUA, nu a făcut decât să sporească confuzia geopolitică”, conform Bloomberg.
Articolul integral AICI