Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, într-o conferinţă de presă la Buzău, că România nu trebuie să rateze finanţarea unor proiecte din fonduri europene ca urmare a deficitului bugetar, motiv pentru care, cel mai probabil, săptămâna viitoare vor fi adoptate măsuri care nu vor fi “aplaudate de toată lumea” şi care presupun atât reforme ale statului, cât şi anumite prevederi în zona privată, scrie Agerpres.
“La Bucureşti există o discuţie, negocieri în coaliţie privind măsurile pentru echilibrarea deficitului bugetar. Este o responsabilitate pentru a ne încadra într-o ţintă de deficit, că e 4,4, că 4,9 în funcţie de discuţia cu Comisia Europeană astfel încât să nu ratăm finanţarea din fonduri europene pe următorul exerciţiu financiar. Sigur că nu sunt măsuri care să fie aplaudate de toată lumea. Suntem în această situaţie din motive binecunoscute, în anul 2019 când PSD a plecat de la guvernare, lăsase un deficit estimat de 2,8%, domnul Cîţu a reuşit să-l ducă la 4,6 dacă nu mă înşel în două luni de zile, lucru care a dus la declanşarea procedurii de deficit excesiv pentru România, singura ţară din Uniunea Europeană care are acest tratament în acest moment din partea Comisiei Europene, ceea ce ne-a impus nişte ţinte de deficit. A venit pandemia, a venit şi războiul. Coaliţia PSD-PNL trebuie să meargă înainte, din punctul nostru de vedere şi din punctul de vedere al colegilor echilibraţi din partea PNL este singura formulă guvernamentală în acest moment şi pentru perioada următoare şi probabil şi pentru perioada de după alegerile din 2024″, a declarat Lucian Romaşcanu, care este şi preşedintele PSD Buzău.
În setul de măsuri pe care coaliţia l-ar putea aproba săptămâna viitoare se regăsesc tăierea posturilor din sistemul bugetar care nu sunt ocupate şi câteva prevederi care vor afecta domeniul privat.
“O să vă dau câteva linii pe care se merge, nu sunt încă aprobate, ele vor veni probabil săptămâna viitoare, cred că atunci se va lua decizia finală. Deci, decizia de principiu este de a avea un echilibru de jumătate – jumătate. Jumătate din contribuţia reformării zonei de stat, prin tăierea celor aproape 200.000 posturi neocupate, dar bugetate. Ele sunt bugetate la rectificare, banii care nu îi cheltuiau pe acele posturi se redistribuiau în alte părţi, există radarul mărfurilor şi digitalizarea ANAF pentru creşterea încasărilor la buget, există tăierea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii din partea ministerelor, plus ceea ce pot economisi, iar în partea care ţine de sectorul privat, principala măsură pe care trebuie să o implementăm este taxarea preţurilor de transfer pentru că nu poţi să avem acel 1% pe cifra de afaceri a marilor companii în schimb când tu ai ca multinaţională profituri subunitare, profitul fiind scăzut prin costuri pe care le am cu facturi care îmi vin din străinătate, de la firma mamă atunci pe aceste facturi, aşa-numitele preţuri de transfer va exista un impozit. Se discută şi de microîntreprinderi. În ceea ce priveşte facilităţile fiscale, ele nu dispar nici în agricultură, construcţii sau IT, în schimb toţi aceşti oameni, la un moment dat, beneficiază de servicii de sănătate şi se discută de introducerea CASS. Facilităţile sunt derogări de la normă, nu pot fi pe termen nelimitat”, a mai precizat preşedintele PSD Buzău.