Putin a ordonat confiscarea participațiilor deținute de companiile OMV și Wintershall Dea în proiecte de extracție de gaze din nordul extrem al Rusiei/ Este cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca Wintershall Dea din Germania și OMV din Austria să fie deposedate de participațiile de mai multe miliarde de dolari în proiecte de extracție de gaze în zona arctică a Rusiei, scrie Reuters.

Conform decretelor prezidențiale publicate marți noaptea, participațiile deținute de OMV și Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye și în proiectele Achimov vor reveni unor companii rusești nou create.

Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declarație de război economic din partea Occidentului din cauza deciziei Rusiei de a trimite mii de soldați în Ucraina în februarie 2022.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Antreprenorii ruși au obținut controlul asupra unor active occidentale importante din Rusia, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere ale Carlsberg, precum și asupra întreprinderilor producătorului francez de iaurt Danone.

Active de stat rusești în valoare de sute de miliarde de dolari au fost înghețate în Occident, la fel ca și activele oamenilor de afaceri și investitorilor ruși. Anul trecut, Germania a preluat controlul asupra unei importante rafinării de petrol din Schwedt, deținută de ruși, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului.

Decretele lui Putin oficializează o pierdere a controlului pe care BASF și Wintershall Dea au semnalat-o din ianuarie 2023. Potrivit documentelor de la Kremlin, această măsură a fost luată pentru a proteja interesele naționale pe fondul acțiunilor ilegale și neprietenoase ale Occidentului în legătură cu activele rusești.

Wintershall Dea, o societate mixtă între BASF și firma de investiții LetterOne a miliardarului rus Mikhail Fridman, este în curs de retragere din Rusia. OMV s-a retras anul trecut.

BASF a declarat miercuri că societatea a aflat aceste informații din presă și că în prezent analizează situația în detaliu.

Compania a raportat o pierdere netă în 2022 afectată de o depreciere de 7,3 miliarde de euro cauzată în mare parte de retragerea Wintershall Dea AG din Rusia.

OMV se aștepta inițial să înregistreze pierderi de 1,5-1,8 miliarde de euro din cauza retragerii din Rusia.

Toate activitățile cu participare rusă, inclusiv participația Wintershall Dea la gazoductul Nord Stream, precum și asocierile în participație cu producătorul de gaze Gazprom urmează să fie separate din punct de vedere juridic până la jumătatea anului 2024.

Atât zăcământul Yuzhno-Russkoye, cât și proiectele Achimov sunt situate în regiunea Yamal-Nenets, în nordul extrem al Rusiei.

Conform decretelor, participațiile la proiectele Achimov urmează să fie transferate către societăți cu răspundere limitată special înființate și, ulterior, oferite spre evaluare și vânzare unei companii puțin cunoscute, numită Gazovyye Tekhnologii.

Activele OMV vor fi vândute ulterior societății pe acțiuni SOGAZ, care furnizează asigurări pentru Gazprom.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: