Vladimir Putin a semnat un decret prin care cumpărătorii străini de gaze sunt obligați să plătescă în ruble: „Vom rezilia contractele. Nu vom face acte de caritate”

G4Media mart. 31, 2022 0 comentarii
vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat joi un decret care prevede că, începând de vineri, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, iar contractele vor fi oprite în cazul în care aceste plăți nu sunt efectuate, relatează BBC.

După ce au fost introduse noi sancțiuni împotriva Moscovei, Putin susține că „războiul economic” împotriva Rusiei a început cu ani în urmă.

„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei (cumpărătorii – n.r.) trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat începând de mâine”, a declarat Putin.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate”, a avertizat președintele rus.

Context

Potrivit decretului, cumpărătorii de gaz rusesc vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti livrările începând cu 1 aprilie. Putin a reamintit că blocarea activelor Băncii Centrale de către SUA și UE reprezintă o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze, relatează Interfax.

„Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi oprite dacă cumpărătorii din țările neprietenoase nu respectă noile condiții de plată”, a subliniat Putin.

El a mai spus că Rusia va continua să furnizeze gaze în volumele convenite și la prețurile convenite, care sunt cu mult sub prețul spot (stabilit zilnic).

Contractele dintre Gazprom și contractorii europeni (atât pentru transportul cât și pentru furnizarea de gaze) au fost actualizate și completate de zeci de ori de-a lungul cooperării cu Rusia. În același timp, la baza unei astfel de revizuiri au stat atât negocierile dintre părți, cât și schimbările din cadrul de reglementare european. Acum, legislația rusă se schimbă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul de conversie a plăților pentru gaz în ruble va fi “simplu, ușor de înțeles, transparent și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali”. El a explicat, de asemenea, că noile reguli de plată nu vor intra în vigoare de la 31 martie, deoarece “plata și livrările sunt un proces care se prelungește în timp”.

Anterior , G7 și Comisia Europeană au declarat că ele consideră că cerința Federației Ruse de a plăti pentru livrările de gaze în ruble este o încălcare clară a contractelor și au îndemnat companiile să nu o respecte. În Europa, au apărut temeri legate de o posibilă încetare a livrărilor de gaze rusești pe fondul acestei dispute.

În prezent, Federația Rusă exportă gaze în valoare de aproape 10 miliarde de dolari pe lună (în ianuarie 2022, veniturile totale din exporturile de gaze au atins un nivel record de 9,75 miliarde de dolari), potrivit Interfax. În ianuarie, Gazprom a exportat 7,146 miliarde de metri cubi către grupul de țări “neprietenoase” în valoare de aproximativ 5,99 miliarde de dolari, conform calculelor Interfax bazate pe datele Serviciului Vamal Federal. Eșantionul acoperă livrările de gaze rusești către 20 de țări: Austria, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovacia și Ungaria.

Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: