Radu Burnete, Concordia, despre reducerea pragului maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică: „Dorința de a controla prețurile se va întoarce pe termen lung împotriva noastră”

Radu Burnete

Directorulu executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a criticat, vineri, reducerea pragului maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică, măsură luată pe repede-înainte de către parlamentari în această săptămână, el precizând că măsura, venită din dorința de a controla prețurile, se va întoarce pe termen lung împotriva noastră.

  • Amintim că parlamentarii au trecut pe repede-înainte o lege prin care au redus de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh prețul maxim de decontare pentru energia electrică cumpărată de furnizori și vândută clienților la preț plafonat. Un amendament depus în acest sens de PSD și PNL a trecut în mai puțin de 24 de ore prin procedura de la Camera Deputaților și acum proiectul cu amendamentul merge la promulgare. Furnizorii acuză că măsura este discreționară și neconstituțională, că întârzie revenirea pieței locale la condiții cât mai bune și competitive pentru clienți și că nu există niciun fundament juridic sau economic care să justifice un plafon a cărui consecință poate fi reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu, lung. (Detalii, AICI)

„Prețurile la alimente au făcut știrile zilele acestea, dar astăzi mă văd nevoit să atrag atenția asupra pieței de energie a cărei evoluție are o legătură puternică cu costul bunurilor de larg consum. Într-o lipsă totală de transparență și fără a consulta industria, Parlamentul României a decis să mențină un plafon în valoare fixă de decontare pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice. Stabilirea unei valori fixe, în baza unor evoluții contextuale, pentru o perioadă scurtă de timp, care nu iau în considerare volatilitatea și dinamica pieței de energie induce implicit un risc pentru strategiile viitoare de achiziție. Furnizorii vor fi reticenți în a achiziționa energia necesară existând riscul ca prețul înregistrat să nu fie recunoscut prin procedura de decontare în vigoare. Nu vorbim despre plafoanele clientului final. E vorba despre plafonul de achiziție a mărfii pe care ANRE îl recunoaște furnizorilor la decontare. Până acum era 1300. Parlamentul a decis să fie 900. Furnizorii au insistat de la început ca acest calcul să fie făcut lunar în baza contractelor de achiziție pe care furnizorii le pun la dispoziția ANRE”, afirmă Burnete.

Potrivit lui, plafonul fix este și a fost o idee proastă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„De ce? Furnizorii și implicit finanțatorii lor nu au încredere să facă achiziții pe termen mediu, existând riscul să treacă de acest plafon maxim al prețului cu achiziția. Este nevoie de un plafon dinamic, calculat transparent care să se miște cu piața. Prețurile scad, statul decontează mai puțin și consumatorii au prețuri mai mici. Prețurile cresc, nu se pune în pericol asigurarea cu energie, furnizorii evitând să cumpere o marfă la un cost care nu este ulterior recunoscut. Dacă am avut niște disfuncționalități în piețele de energie datorate războiului și secetei, măsurile nu trebuie să fie anti-piață”, spune directorul executiv al Concordia.

Radu Burnete susține că măsura este o formă de control a prețului nejustificată în acest moment și care pe termen lung va fi rea pentru consumatori și că dorința de a controla prețurile se va întoarce pe termen lung împotriva noastră.

„Poate părea o tehnicalitate pe care cei mai mulți oameni nu o înțeleg, dar este o formă de control a prețului nejustificată în acest moment și care pe termen lung va fi rea pentru consumatori. Dacă Parlamentul stabilește aceste prag fără să țină cont de evoluția prețului energiei și fără să folosească o formulă transparentă nu face decât să distrugă treptat această piață. Furnizorii, distribuitorii și producătorii au nevoie de semnale corecte de preț altfel pe termen lung piața va deveni dezechilibrată și ea nu va duce la prețuri mai mici pentru consumatorul final sau la costuri mai reduse pentru producătorii și procesatorii alimentelor de bază. În economie lucrurile se leagă. Această lipsă de transparență și dorința de a controla prețurile se va întoarce pe termen lung împotriva noastră. Nu cred că mă ascultă cineva în clipa asta sau pe membrii noștri din industria de furnizare și distribuție (ACUE) al căror mesaj îl reiau, dar măcar peste o vreme vom putea avea satisfacția amară că noi ne-am făcut datoria să tragem semnale de alarmă”, a mai declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: