Radu Burnete, Concordia: Este de neînțeles de ce Guvernul nu alocă la rectificare sumele pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la energie, deși are încasări peste așteptări

factura, facturi, bancnote, lei, bani

Este de neînțeles de ce, în contextul unor încasări peste așteptări la bugetul de stat, Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică, atrage atenția Radu Burnete, director executiv al Federației Patronale Concordia, despre felul în care Executivul a înțeles să aloce bani la rectificare.

„Aceste încasări vin în mare parte din impozitele și profiturile companiilor producătoare de energie (majoritatea cu capital de stat) sau din TVA colectat peste așteptări ca urmare a prețurilor mari la energie. Acești bani trebuie întorși la consumatori, pentru ca ei să facă față creșterilor de preț. Acesta este și mecanismul prevăzut de Guvern plin plafonarea prețurilor. Consumatorii plătesc un preț mai mic, iar diferența este rambursată de stat furnizorilor de energie”, afirmă Burnete.

Însă el susține că statul nu-și pune bani deoparte pentru această rambursare și se pune în situația de a nu-și putea onora datoriile, ceea ce este „nedrept și periculos pentru sistemul nostru energetic”.

„Este nedrept pentru că furnizorii finanțează cu banii lor o măsură publică și este normal să fie rambursați la timp. Este periculos pentru că furnizorii au nevoie de acești bani ca să cumpere energie pentru la iarnă (iar statul are deja întârzieri de luni de zile în rambursări), să facă investiții în rețele sau în creșterea eficienței energetice. Vorbim de zeci de miliarde de lei fără de care ei vor funcționa aproape în regim de avarie, iar Ministerul Finanțelor alocă o sumă de câteva ori mai mică decât necesarul estimat chiar de Ministerul Energiei. Această decizie este pentru mine un mister”, arată Radu Burnete.

Declarația directorului executiv al Concordia vine în sprijinul poziției exprimate de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), membru Concordia.

Reamintim că, la rectificarea bugetară, Ministerul Energiei a cerut o suplimentare a bugetului de 31 de miliarde lei, după cum scria Economedia în exclusivitate aici, dar primește deocamdată doar 2,5 miliarde lei, conform proiectului pus în dezbatere publică.

Concordia reunește peste 330.000 de angajați din 14 industrii esențiale pentru economia românească, care au o contribuție totală de 26% din PIB. Concordia este singura organizație parte a BusinessEurope , a Organizației Internaționale a Angajatorilor (IOE) și al Business at OECD (BIAC).

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *