Radu Burnete, Concordia: Mediul de afaceri se teme că după alegeri lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală

Consultări Guvern Confederația Patronală Concordia Sursa foto: gov.ro

Mediul de afaceri reprezentat în Confederația Patronală Concordia se teme că, deși premierul a asigurat că nu vor exista majorări de taxe și că deficitul va fi ținut sub control, prin reducerea cheltuielilor, după alegeri lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală, afirmă Radu Burnete, director executiv al Concordia, una dintre cele mai mari asocieri patronale din România, care reunește peste 2.000 de firme active în țară.

Confederația Patronală Concordia a participat luni la consultări cu premierul României, Marcel Ciolacu, și membri ai guvernului, pe mai multe teme de interes major, începând cu consolidarea fiscală pe termen scurt și lung, și alte măsuri importante pentru mediul de afaceri, anunță confederația într-un comunicat de presă.

Premierul a prezentat, în linii mari, planurile Guvernului pentru a ține deficitul public sub control. Concordia și-a exprimat îngrijorarea privind dinamica acestui plan și riscul de a genera taxe și impozite noi. Prim-ministrul a dat asigurări ferme, așa cum a făcut-o și public, în ultima vreme, că nu vor exista majorări de taxe și că deficitul va fi ținut sub control, prin reducerea cheltuielilor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Radu Burnete, director executiv Concordia, declară: „Am fost asigurați că vom fi consultați în privința acordului de reducere graduală a deficitului la mai puțin de 3%, în următorii şapte ani, care se negociază cu Comisia Europeană. Am luat ca atare mesajul premierului și sperăm să se poată ține de cuvânt. Nu ascund că există un oarecare scepticism din partea mediului privat și temerea că, după alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală. În măsura în care consultările au loc și vedem materializându-se acest plan în direcția celor anunțate de premier, atunci probabil că aceste temeri se vor disipa”.

Concordia transmite că este un mare susținător al digitalizării ANAF, ca instrument esențial de reducere a evaziunii fiscale și a birocrației și că speră ca planul de reducere a deficitului bugetar prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii și creșterea încasărilor bugetare să îsi atingă obiectivele.

Radu Burnete mai afirmă: „Aș vrea să subliniez că digitalizarea și reforma ANAF trebuie să reducă atât birocrația, cât și evaziunea. Dacă uneori reacționăm pe acest subiect, este doar atunci când măsurile propuse o cresc pe prima, lăsând-o neatinsă pe a doua”.

O altă temă discutată a fost cea a măsurilor de plafonare a prețurilor la energie, alimente și RCA. Punctul de vedere al Concordia este că o astfel de abordare nu rezolvă problemele de fond, ci este mai degrabă un „pansament” pe termen scurt, care creează distorsiuni pe piețele respective.

Radu Burnete declară: „Aceste plafonări fac mult rău piețelor, de aceea trebuie să revenim la piețe concurențiale, unde prețurile sunt formate de cerere și ofertă”.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) rămâne un pilon esențial pentru componenta de venituri și reforme. Concordia a cerut Guvernului să acorde o atenție deosebită PNRR, acolo unde există întârzieri, și să acorde flexibilitate suplimentară, acolo unde este posibil, iar în discuțiile cu Comisia Europeană, să încercăm să ajungem la un consens pentru o prelungire a termenelor.

Alte subiecte aflate pe agenda întâlnirii delegației Concordia cu membri ai Guvernului: închiderea neanunțată a drumurilor, implementarea directivei privind salariul minim, autorizații ISU, creditul fiscal pentru Cercetare și Dezvoltare, protecția consumatorilor, actualizarea legislației în turism și Sistemul Garanție-Returnare (SGR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: