Rădulescu, BNR: Sectorul IT are printre cele mai mari venituri din economie iar pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca acest sector să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit

online, discutie online, laptop, digitalizare Sursă foto: Unsplash

Sectorul IT are printre cele mai mari venituri din economie iar pentru mine române o enigmă cum este posibil ca acest sector să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit, a declarat joi, Eugen Rădulescu, director la Direcţia stabilitate financiară în cadrul Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres.

Totodată, acesta a subliniat că i se pare „nesănătos” şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de sănătate, astfel că oamenii care lucrează în acele industrii beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi.

Acesta a reafirmat că una dintre cauzele pentru care România are un deficit bugetar mare este aceea că se încasează puţini bani, problema pe partea de colectare a veniturilor fiind că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Sigur, în momentul în care noi avem 27% venituri bugetare în timp ce media Uniunii Europene este de fapt peste 40% este clar că una dintre cauzele pentru care avem un deficit bugetar mare este acela că încasăm puţini bani. Nu că am cheltuit foarte mulţi, ci că încasăm prea puţin din impozite şi taxe. Iar calculele pe care le-a făcut şi Consiliul Fiscal, pe care le-am făcut şi noi, arată că partea problematică aici este aceea de colectare a veniturilor. Iar colectarea veniturilor are o teribilă problemă din aceea că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer. Sunt atâtea scutiri, atâtea bonificaţii, ca să le spun aşa, de care beneficiază unele industrii sau unii plătitor de taxe, încât s-a ajuns să existe mai multe categorii de de oameni. Sunt unii care plătesc taxe, care datorează taxe şi care le plătesc şi unii care nu mai datorează taxe. Iar unele dintre aceste iertăciuni, să spunem, de taxe, sunt stridente şi greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, care are cele mai mari venituri din economie, mă rog, poate nu cele mai mari întotdeauna, dar în orice caz, venituri foarte ridicate, să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit. Cum se poate asta? Oameni care câştigă, cei mai mulţi dintre ei, 2.000, 3.000, 4.000 euro pe lună nu plătesc impozit pe venit. Mi se pare destul de nesănătos şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de de sănătate, CASS-ului. Deci, ce înseamnă asta? Înseamnă că cei câteva zeci, dacă nu sute de mii de oameni care lucrează în acele industrii merg la şi beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi”, a spus Eugen Rădulescu, care a participat la conferinţa de presă pentru lansarea „Raportului asupra stabilităţii financiare ediţia 1/2023 (nr. 14 (24)/2023)”.

El a subliniat că măsurile populiste generează disparităţi fiscale.

„Niciodată nu este plăcut să creşti impozitele. Niciodată. Totdeauna, atunci când ţi se dă îţi fată vaca, când ţi se ia îţi moare viţelul. Aici vorbim în primul rând despre eliminarea disparităţilor fiscale pe care le generează măsuri populiste, pentru că nu se poate considera altfel. Tot auzim că vor pleca IT-ştii. Haida-de! Unde credeţi că există impozite atât de mici în lumea largă încât vreunul dintre ei să plece? Ştiu cazuri de oameni care lucrează în IT şi care lucrează pentru companii internaţionale. Slavă Domnului că n-au de ce să stea în alte părţi. Pot să stea foarte bine şi în ţara noastră, unde aproape că nu plătesc impozite, în loc să trăiască în vestul Europei, unde sunt taxaţi la sânge. Ideea că vor pleca IT-ştii, pentru că vor găsi locuri mai bune plătite în străinătate, aş vrea s-o văd şi pe asta”, a spus Eugen Rădulescu, întrebat de jurnalişti dacă este de dorit să se umble la fiscalitate în acest an.

În context, Rădulescu a arătat că privilegiile fiscale nu sunt de dorit pentru că doar dau impresia că ajută, când în realitate nu ajută.

„Pe partea aceasta de venituri avem după aceea minunea care se numeşte microîntreprinderi. Păi microîntreprinderile care au venit de jumătate de milion de euro pe an, şi o singură persoană poate să aibă trei microîntreprinderi, şi poate să aibă şi soţia trei întreprinderi, şi fiul trei întreprinderi, în aşa fel încât ajungem la nişte sume absolut incredibile de venituri care nu sunt taxate. Avem o mare mulţime de oameni care nu sunt salariaţi, sunt persoane fizice autorizate. De ce sunt persoane fizice autorizate? Pentru că salariaţii plătesc aproape 50%, 48% sunt impozitele şi taxele pe care le plătesc, pe când ceilalţi plătesc şi ei 10%, 12%, 15%. Nu e în regulă”, a declarat Eugen Rădulescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Referitor la “enigma” dvs cu impozitul pe venit in IT, sa stiti ca la un salariu de 4000 de euro se platesc aproximativ 3200 de lei , lunar, la sanatate. Beneficiaza acea persoana de alte servicii decat cineva cu un salar de 1000 euro net lunar si taxa la sanatate de 800 ron lunar ? Bineînțeles ca nu.
    Iarasi pe partea de pensii, in acelasi exemplu taxele sunt undeva pe la 7000 ron lunar, pe care o sa ii primim inapoi “candva”…
    Haideti sa ne uitam si cati bani injecteaza domeniul IT per total in CAS si CASS la nivel national in fiecare luna, de multe ori fara a beneficia de alte servicii decat contribuabili care cotizeaza mult mai putin pentru exact acelasi serviciu, si apoi sa ne intrebam de ce nu ii mai taxam noi pe astia din IT cu inca 10% ca doar e de unde….

  2. Daaa ma, hai sa taxam 80% veniturile ca sa fii tu fericit, bugetarul p*lii. Iar compara ăștia taxarea progresiva din Vest cu taxarea de la noi.

    Pai fmm.. tu ai avut vreodată firma sa plătești taxe către statul care îți da tie salariu de zeci de mii de lei??

    Ia mareste tu taxele ca in “alte tari mai evoluate” și vezi ce se întâmpla:

    1. Emigrare și mai mare + evaziune și mai mare decât pana acum = procentaj colectare mai mic decât in prezent.

    2. Urca procentual de colectare la faimoasa medie UE.

    Eu pariez pe 1.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.