Raluca Turcan: Între doi salariaţi cu aceeaşi funcţie din administraţia locală e o diferenţă de salariu de 10.000 euro anual

Raluca Turcan

Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar este angajat într-o Primărie de comună, a arătat marţi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeaşi funcţie în administraţia centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică. Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Judeţean câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”, a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a făcut aceste observaţii după întrevederea avută marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

„Astăzi am discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România despre noua lege a salarizării, aleşii locali menţionând situaţii concrete de inechitate în salarizare, care creează, pe bună dreptate, nemulţumire în rândul angajaţilor. (…) Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reaşezarea administraţiei publice locale pe grila de salarizare”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că a mai discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România şi despre subiectul asistenţei sociale.

„Pe agenda întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România am mai avut o temă prioritară pentru Ministerul Muncii, dar şi pentru administraţia locală: asistenţa socială. Este limpede pentru toată lumea că avem nevoie de servicii integrate în comunităţi. Pe următorul exerciţiu financiar avem alocaţi bani cu care să putem susţine asistenţa socială integrată, iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a început deja să lucreze la pregătirea unui cadrul legal mai flexibil”, a încheiat Raluca Turcan.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. “Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii”

  Cum?
  Anomalii la euro?

  Asta e asa de imagine pentru minunata analiza.

  Anomaliile sunt fara numar.
  Una simpla ne arata ca un slujbaș la O Primărie Rurală e la 60 de locuitori.
  Avem cca 2800 de Primarii de comuna.
  D.c. cca 1200 dintre acestea au sub 1500 de locuitori.
  4 sau 5 catune, cca 1500 de suflete, populația îmbătrânită, comuna muribunda iar numarul de trantori bugetari in Primarie e de cca 25.
  Adică la 60 de sateni UN functionar.
  Aceasta e marea anomalie!
  Sunt supradimensionate structurile de personal din Toate Primăriile, Prefecturile Judetene si CONS. Judetene.
  Reduceri cu 50% personalul si nimeni nu le va simti lipsa!

  In unele comune din acestea in agonie Primarele vrea o noua construcție pentru ca schema de personal e stufoasă!
  Stiu de Trei cazuri.
  Normal ca va fi o presiune pe buget sa li se dea bani pentru investitii care nu ajuta la nimic!
  Va fi o noua anomalie!
  Cum au fost si cele de pana acum :
  Sali de sport in sate depopulate sau teren de fotbal in panta si alte anomalii din vechile guvernări.
  Acum alte măsti aceeasi piesa!
  Nimic spre dezvoltare totul la Jaf Public!

  • Nea Vasile, se vede că pâinea pe care ai mâncat o era albă și până în 89 că tare ești supărat pe bugetari. Să primești și dta un salariu din ăsta ,,gras” de bugetar dintr o primarie, pentru care îți omori nervii și ultima picătură de bunăvoință cu deștepți din ăștia, care dacă le pui pixul în mâna pentru trei rânduri într o cerere spun că…nu au ochelari la dânșii. Hai să te…salut!

   • Prietene, vino la privat daca ai sange in tine. Sa vezi acolo target lunar, munca contra cronometru, ore suplimentare neplatite, uneori si in weekend, basca sa fi tratat ca noroiul de sub talpi. Nu ca la stat la frecat menta, cu program de lauze, pe bani multi din sporuri de stat la calculator si alte minuni.

   • Amice,
    Mergi la privat sa vezi daca cineva da vreun ban pe tine.
    Bugetarii din Primarii vor fi epurăti pana la urma!
    Natural!
    Plecati acum la sparanghel!
    Daca vine digitalizarea peste voi nu mai gasiti nici loc la cules capsuni!
    Ca va opuneti la digitalizare nu-i chiar nimic.
    UE nu da bani fara sa se faca reforme!
    Ia seama!

 2. Dute mă Filan că in primării sânt triplu salariați față de anul 1989 și iau salarii de la 800 la2200€uro…….., putorind cu 2 hârtii prin birouri. Bun așa! ?

  • Multumesc.
   Inainte de ’89 erau 7 cel mult 8 salariați in Primărie.
   Scriau cu chimic.
   Acum pe langa cei 25, 26 sau 28 de funcționari mai sunt si Pensionari de 73 sau 74 anisori.
   Ea e consilierul Primarului Liberal iar El e un ceva pe acolo.
   Adică numara banii din taxe dar chitanta o editeaza o alta persoana.
   Primeste spor de calculator fara sa stie cu PC.
   Nemuritori in Primărie!
   Toți bugetarii ăstia au 1 PC per capita fara sa-l utilizeze la ceva.
   Daca-i da afara nu le va simti nimeni lipsa.

 3. Dupa inghetarea pensiilor si salariilor, cine mai crede ce spune Raluca? Ai inghetat totul fiindca nu ai bani, dar prostesti credulii cu mariri.

 4. Aceleași disonanțe sunt și pentru celelalte categorii respectiv un logoped in DGASPC sector 3 are un salariu de 2500 lei față de un logoped angajat in altă instituție.

 5. Dragi comentatori :Țurcanu a fost și în guvern când s-au tăiat salariile bugetarilor cu Base la cârma țării. Sunt PDListii îmbrăcați în PNListi. Nutreț pentru cretinii cu mintea scurtă.

 6. Oameni buni eu am convingerea ca aceasta doamna Turcan nu știe pe ce lume trăiește și logica pe care ea o are în cap nu e logica, ea compara un funcționar public dintr-o primărie de comuna cu unul dintr-un consiliu județean unde volumul de munca este cu totul diferit, cel din primărie vine la ora 9 pleacă la 12 si munca este aproape inexistenta, sunt comune cu 200-400 de locuitori. Diferența este ca și cum ai compara un asistent medical de terapie intensiva cu un asistent de pe interne sau meci Ina de familie. Aici vorbim de volumul de munca. Uni stau pe bani alți muncesc pe bani e o mare diferenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *