Fluxurile de investiţii străine directe au ajuns la 1,5 miliarde euro, în primul trimestru al anului, comparativ cu o valoare negativă de minus 400 de milioane euro din perioada similară a anului trecut, a anunţat astăzi, la conferinţa RoInvest, Ramona Jurubiţă, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.
Investiţiile străine în economia României vor creşte în perioada următoare, atât prin continuarea proiectelor existente, cât şi prin atragerea de noi investiţii, a explicat Ramona Jurubiţă.
„Încrederea investitorilor este în directă legătură cu ceea ce se întâmplă în spaţiul public şi cu măsurile luate de autorităţi. Ca percepţie, putem vorbi despre un optimism moderat cu privire la revenirea economică solidă în România, printre factori fiind campania de vaccinare care trebuie să continue şi relaxarea restricţiilor. Dacă ne raportăm la primul trimestru din 2021 şi avem datele recente ale BNR, fluxurile de investiţii străine directe au ajuns la 1,5 miliarde euro în primul trimestru al anului, comparativ cu o valoare negativă de minus 400 de milioane euro din perioada similară a anului trecut, aşadar rezultatele acestui index vin în sprijinul acestui trend pozitiv”, a spus Ramona Jurubiţă.
Pentru continuarea trendului ascendent România trebuie să continue reformele anunţate pentru a păstra încrederea investitorilor străini care se câştigă greu.
Ramona Jurubiţă a prezentat şi rezultatele unui studiu realizat în cadrul Consiliului Investitorilor Străini care arată că 51% dintre repondenţi aşteaptă să crească investiţiile şi doar 13% le vor pune în aşteptare. „Este cel mai mare rezultat înregistrat din 2015 de când calculăm acest indicator. Explicaţiile pot fi multiple, este un moment pozitiv şi este o bază foarte bună pentru a continua. De asemenea, 2/3 din repondenţi sunt încrezători că le va creşte cifra de afaceri până la sfârşitul anului”, a mai punctat preşedinta Consiliului Investitorilor Străini.
Previziunile economice ale Comisiei Europene (CE) din primăvara anului 2021 arată o îmbunătăţire a perspectivelor de creştere în comparaţie cu previziunile din iarna trecută. În cazul României, prognozele de creștere ale economiei au fost ajustate la 5,1% pentru anul 2021 și 4,9% pentru anul 2022, spre deosebire de cele din iarnă ce indicau creșteri de 3,8% și respectiv 4%. Se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârşitul anului 2022, pe măsură ce vaccinarea populației progresează, iar măsurile de distanțare socială se vor putea ridica treptat. Introducerea graduală a proiectelor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență va contribui la impulsionarea creșterii investițiilor, arată Consiliul Investitorilor Străini.