Raport: 43% dintre oamenii de afaceri se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să scadă în următoarele 12 luni

Contracte Foto: Pixabay

Circa 43% dintre oamenii de afaceri chestionați se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să scadă în următoarele 12 luni, deși o minoritate considerabilă (35%) preconizează o creștere, potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în 2024 (CMS European M&A Outlook 2024), publicat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket.

Potrivit raportului, acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când 73% dintre aceștia au prognozat o creștere a activității de fuziuni și achiziții.  

„Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa a fost marcata în 2023 de mai mulți factori, printre care o inflație mai mare, creșterea ratelor dobânzilor și o perspectivă economică incertă. Aceste provocări au dus la o scădere cu 47% a valorii tranzacțiilor în prima jumătate a anului 2023 față de anul precedent (de la 596 miliarde la 316 miliarde de euro), deși scăderea înregistrată de volumul tranzacțiilor a fost mai moderată, de doar 12% față de 2022 (de la 8.635 la 7.608 tranzacții). În general,  fuziunile și achizițiile din acest an se caracterizează printr-o prevalență a tranzacțiilor de dimensiuni mai mici – o abatere de la tendința observată în 2021 și 2022”, se menționează în raport.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Doar 35% dintre oamenii de afaceri se așteaptă ca nivelul activității de fuziuni și achiziții din Europa să crească în următorul an

Potrivit raportului, într-un context macroeconomic din ce în ce mai dificil, doar 35% dintre cei chestionați în raportul CMS se așteaptă ca nivelul activității de fuziuni și achiziții din Europa să crească în următorul an, în scădere de la 73% în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce 43% anticipează o scădere a activității. O divergență notabilă este reprezentată de nivelul de optimism mai ridicat al firmelor de private equity decât cel al companiilor. Doar 24% dintre respondenții din sectorul capitalului privat se așteaptă la o scădere a fuziunilor și achizițiilor în Europa, față de 49% dintre societățile comerciale intervievate.

În raport se arată că un factor-cheie care a contribuit la această schimbare este scăderea interesului pentru risc în rândul investitorilor, care a fost exacerbată și mai mult de creșterea costurilor de finanțare și de practicile de creditare prudente. Urmările colapsului băncilor, atât în Statele Unite, cât și în Europa, la începutul anului 2023, au introdus un nivel suplimentar de îngrijorare în rândul jucătorilor de pe piață. Ca răspuns la inflația persistentă, ratele dobânzilor au suferit multiple majorări în Europa, SUA și Regatul Unit. În mod deosebit, 48% dintre respondenți spun că presiunile inflației și ale ratelor dobânzilor vor fi cele mai mari obstacole în calea încheierii de tranzacții în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, o tendință de scădere a inflației de la începutul anului a atenuat îngrijorările legate de o potențială recesiune regională.

Care au fost sectoarele performante

Potrivit raportului, mai mult de o treime dintre cei care se ocupă de tranzacții preconizează că sectorul TMT (37%) și sectorul energetic (36%) vor înregistra cea mai mare creștere în ceea ce privește încheierea de tranzacții în Europa. În schimb, 42% consideră că sectoarele farmaceutic, medical și biotehnologic (PMB) vor înregistra cea mai mică creștere. În timp ce 68% dintre investitori au preferat sectorul TMT ca fiind una dintre primele două alegeri în anul precedent, declinul recent ar putea fi parțial cauzat de reevaluarea notabilă a acțiunilor tehnologice din ultimele 12-18 luni. Cu toate acestea, proeminența persistentă a sectorului TMT subliniază încrederea de nezdruncinat a investitorilor în expansiunea viitoare și nevoia companiilor de a achiziționa tehnologie, în condițiile în care diverse industrii continuă să pună accentul pe transformarea digitală. Un exemplu ilustrativ al acestei tendințe a apărut în prima jumătate a anului 2023, odată cu achiziția de către Deutsche Börse a furnizorului danez de date SimCorp, în valoare de 4 miliarde de euro – o afacere care evidențiază faptul că grupul bursier urmărește să își consolideze competențele de analiză a datelor pentru ramura de soluții de gestionare a investițiilor nou înființată.

Investitorii prevăd o creștere remarcabilă a numărului de tranzacții în Regatul Unit și Irlanda

Raportul mai arată că așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții în diverse regiuni europene au suferit schimbări semnificative față de anul precedent. Privind în perspectivă, în următoarele 12 luni, investitorii prevăd o creștere remarcabilă a numărului de tranzacții în Regatul Unit și Irlanda, care ocupă acum prima poziție pe listă cu o marjă considerabilă, aproape jumătate (47%) dintre respondenți plasând această regiune în primele două preferințe.

„În schimb, anul trecut, Regatul Unit și Irlanda au ocupat locul șase, acumulând doar 19% din primele două voturi. Peninsula Iberică și Benelux ocupă împreună locul al doilea, 29% dintre factorii de decizie plasându-le printre primele două regiuni în ceea ce privește creșterea preconizată a numărului de fuziuni și achiziții în anul următor. În schimb, regiunile Europa Centrală și de Est (CEE) (38%) și Italia (30%) reprezintă zonele în care oamenii de afaceri se așteaptă la cea mai mică creștere a activității de fuziuni și achiziții.  CEE pare să divizeze opiniile, deoarece regiunea este, de asemenea, identificată ca fiind a treia destinație principală de investiții din Europa, după Marea Britanie și Irlanda și Benelux”, se menționează în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: