Raport: Anul trecut, în România s-au realizat tranzacții cu hoteluri de 86 milioane de euro. Țara noastră a fost pe locul 2 în regiune, după Ungaria

hotel intrare

Activitatea de investiții hoteliere în regiunea ECE – 6 (Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia) a totalizat 464 milioane euro în ultimele 12 luni – iunie 2022 – iunie 2023, în ciuda creșterii notabile a costurilor de finanțare și a provocărilor economice și geopolitice în curs, arată cel mai recent raport al Cushman & Wakefield și CMS. Suma este cu 74% mai mare comparativ cu  perioada anterioară de 12 luni. Între S2 2022 și S1 2023, au fost vândute 23 de hoteluri cu aproape 3.000 de camere. În ultimii cinci ani (2018-2022), Republica Cehă a rămas principala piață de investiții în regiunea ECE-6, cu tranzacții hoteliere în valoare de 1,0 miliarde EUR (33% din volumul total), iar România are doar 8% din total. Anul trecut, în România s-au realizat tranzacții cu hoteluri de 86 milioane de euro, a doua cea mai mare sumă după Ungaria (227 milioane de euro).

Datele sunt prezentate în cea de-a patra ediție a raportului comun care analizează piața tranzacțiilor cu hoteluri din ECE: Getting Real about ESG in Hotel Real Estate.

Având în vedere tranzacțiile aflate în diverse stadii de negociere, volumul investițiilor ar putea ajunge la 563 milioane euro până la sfârșitul anului 2023, cu aproape 30% mai mult decât în 2022. Apetitul investitorilor este alimentat de revenirea puternică a performanței hotelurilor din toată regiunea, veniturile pe cameră disponibilă ( RevPAR ) în primul semestru 2023 depășind nivelurile din 2019 cu 6%.

”Activitatea investițională între S2 2022 și S1 2023 a fost stimulată de creșterea presiunii asupra proprietarilor de a vinde sau de a-și refinanța activele, și asupra investitorilor de a investi capitalul acumulat – dar și de îmbunătățirea performanței hotelurilor. În ciuda ratelor de ocupare sub nivelul din S1 2019, creșterea ratei medii zilnice (ADR) a majorat în S2 2022 – S1 2023 veniturile pe camerele disponibile din capitalele ECE-6 peste nivelurile pre-pandemice, iar tendința ascendentă va continua. În timp ce avansul ADR va încetini, rata de ocupare în creștere va ajuta la susținerea traiectoriei ascendente a RevPAR. Combinația între stabilizarea inflației, îmbunătățirea performanței hoteliere și revenirea investitorilor internaționali – în special din Asia și Orientul Mijlociu – va conduce probabil la o creștere suplimentară a tranzacțiilor cu hoteluri în următorul an”, a decarat Magsud Rahmanov, Head of Hotel Transactions, CEE & SEE, Cushman & Wakefield.

 

 

 

În ultimii cinci ani (2018-2022), Republica Cehă a rămas principala piață de investiții în regiunea ECE-6, cu tranzacții hoteliere în valoare de 1,0 miliarde EUR (33% din volumul total). Ungaria a urmat îndeaproape
la coada Republicii Cehe, cu tranzacții hoteliere în valoare de 963 de milioane EUR între 2018 și 2022 (31%). Urmează Polonia (22%), România (8%), Bulgaria (5%) și Slovacia (2%).

Anul trecut, în România s-au realizat tranzacții cu hoteluri de 86 milioane de euro, a doua cea mai mare sumă după Ungaria (227 milioane de euro).

Exemple de tranzacții:

Investitorii caută hoteluri sustenabile

Studiile Cushman & Wakefield arată că jumătate dintre investitorii hotelieri din ECE se uită la criteriile ESG în procesele de due diligence pentru achizițiilor unor proprietăți hoteliere, iar 40% sunt în proces de includere a acestora în analizele lor.

Motivul este consolidarea legislației în vigoare și oportunitatea de creștere a valorii activelor – precum și amenințarea problemelor potențiale care pot apărea în timpul tranzacțiilor. Peste 50% dintre investitori s-au confruntat cu provocări legate de ESG în timp ce au efectuat achiziții și vânzări de proprietăți hoteliere. Pentru aproximativ 35% dintre investitori, au avut consecințe financiare semnificative, depășind jumătate de milion de euro. În regiunea ECE, investitorii hotelieri chestionați nu au întâmpinat încă un impact atât de important, dar cu toate acestea, 60% au fost expuși la probleme monetare nefinanciare sau minore ( sub 500.000 EUR ).

Conform celei mai recente ediții a Cornell Hotel Sustainability Benchmarking Index (CHSB 2023), în 2021 consumul mediu final de energie pentru un eșantion de 31 de hoteluri din Varșovia, Praga și București a fost de aproximativ 166 kWh pe cameră ocupată, în timp ce 25% din cele mai eficiente hoteluri au avut un consum de energie cu aproximativ 41% mai mic, respectiv 99 kWh pe cameră ocupată.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *