Capitala României, București, este pe locul 3 în topul orașelor europene care găzduiesc startup-uri și unicorni specializați în inteligența artificială, potrivit unui raport realizat de StartupBlink.
În domeniul inteligenței artificiale, Bucureștiul a urcat cu un avans impresionant de 28 de locuri față de clasamentul regional general, arată raportul. Capitala României este devansată în Europa doar de Londra și Paris, care își mențin statutul de orașe europene de top în toate industriile.
Două orașe britanice, Cambridge și Bristol, se situează cu mândrie în primele 10 orașe din regiune, subliniind meritele lor în domeniul inteligenței artificiale.
Oslo își asigură o poziție remarcabilă în această subindustrie, depășind cu 11 poziții clasamentul său regional general, datorită prezenței Cognite, un startup de inteligență artificială evaluat la peste 1 miliard de dolari.
Tallinn apare ca un centru european robust pentru startup-urile de IA, cu o clasare cu 6 locuri mai mare decât poziția sa regională generală, cu 37 de startup-uri implicate activ în IA.
Berlin și Moscova sunt singurele orașe care scad sub clasamentul lor regional general atunci când sunt filtrate în mod specific pentru Inteligența Artificială.
Amintim că, potrivit aceluiași raport, România ocupă locul 42 în clasamentul mondial al țărilor din lume cu ecosisteme solid de startup-uri. După doi ani de îmbunătățire a poziției din clasamentul global, România a înregistrat un declin de 3 poziții, ajungând pe locul 42 la nivel mondial, pierzându-și poziția în top 40 mondial.
Țara a pierdut 3 locuri în Europa (acum ocupă locul 25) și 2 locuri în UE (acum se află pe locul 20), fiind depășită de Luxemburg și Letonia.
România se află în continuare printre primele 10 țări din Europa de Est, deși a suferit o scădere de 1 loc, ajungând pe locul 8.
În Balcani, situația rămâne neschimbată, România ocupând locul 2, după Bulgaria. Cu toate acestea, diferența de scor dintre cele două țări a crescut de la 9% în 2022 la 13% în 2023.
În ceea ce privește scorul pentru mediul de afaceri, România se află pe locul 3 în Balcani (după Bulgaria și Croația), ceea ce indică faptul că țara mai are încă de făcut progrese în ceea ce privește adoptarea unor reglementări favorabile pentru antreprenorii săi.
Țara nu are niciun ecosistem în top 100, dar are 1 ecosistem în top 200 și 2 ecosisteme în top 400. În Europa de Est, România are 4 ecosisteme în top 50.
Bucureștiul a pierdut 2 locuri la nivel global și s-a îndepărtat și mai mult de top 100, situându-se acum pe locul 110. În Europa de Est și în UE, Bucureștiul și-a păstrat poziția a 8-a și, respectiv, a 20-a.
De asemenea, capitala continuă să fie cel mai bine clasat ecosistem din Balcani.
Bucureștiul rămâne principalul hub de startup-uri din România, cu un scor total de 6,4 ori mai mare decât cel al orașului Cluj-Napoca (locul 2 la nivel național).