Raport Cushman & Wakefield: Calea Victoriei din București a urcat pe locul 38 în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume și pe locul 23 în clasamentul european

calea victoriei bucuresti Foto: Masezdromaderi/ Dreamstime.com

Calea Victoriei din București, principala arteră comercială din România, a urcat anul acesta două poziții și s-a clasat pe locul 38 în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume, în contextul în care chiriile din București au înregistrat în ultimul an a șaptea cea mai mare creștere din cele 138 de piețe analizate la nivel global în potrivit  raportului „Main Streets Across the World ” realizat de Cushman & Wakefield. Bucureștiul ocupă locul 38 la nivel mondial și 23 în clasamentul european, la egalitate cu Ljubljana. Calea Victoriei a înregistrat o creștere de 9% a nivelului chiriilor față de anul trecut, de 60 euro/mp/lună, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Dana Radoveneanu, Head of Retail Cushman & Wakefield Echinox
Dana Radoveneanu, Head of Retail Cushman & Wakefield Echinox

„Retailul de lux din București continuă să evolueze, reflectând tendințele regionale și globale. Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a înregistrat o creștere a chiriilor cu 9% în ultimul an, una dintre cele mai mari rate la nivel mondial, semn că interesul retailerilor internaționali este în creștere. Cu toate acestea, chiriile pentru spațiile premium rămân sub nivelurile din alte capitale europene precum Praga sau Budapesta. Această dinamică, coroborată cu o încetinire globală a creșterii veniturilor brandurilor de lux, indică atât provocările economice, cât și oportunitățile pe care piața din București le poate valorifica în următorii ani. Sunt deja dezvoltatori prezenți pe piața locală care pariază pe creșterea interesului brandurilor de lux pentru România și au în construcție facilități de retail care se adresează acestui segment de piață”, a declarat Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cum arată clasamentul chiriilor la nivel global

Sursa foto: Printscreen

Cea mai scumpă chirie din lume

Via Montenapoleone din Milano e locul unde chiria e cea mai scumpă, respectiv 1.667 euro/mp/lună. Acesta a devenit cea mai scumpă destinație de retail din lume și a dretonat Fifth Avenue din New York  în care chiria ajunge la 1.628 euro/mp/lună.  Această schimbarea reflectă creșterea puternică a chiriei de pe artera din orașul italian, care a depășit 30% în ultimii doi ani, precum și aprecierea monedei europene comparativ cu dolarul american.

Schimbări în clasament

Au avut loc schimbări și pe poziția a treia în clasament, New Bond Street din Londra cu o chirie de 1.434 euro/mp/lună, a înlocuit Tsim Sha Tsui în Hong Kong cu o chirie de 1.308 euro/mp/lună, care a căzut pe locul 4, în ciuda creșterii chiriilor din ultimul an. Top cinci este completat de Avenue des Champs-Elysees din Paris, care și-a menținut poziția cu o chirie de 1.043 euro/mp/lună. Chiriile din cele 138 de piețe analizate au înregistrat în medie aproape 6% peste nivelurile pre-pandemie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Astfel, sectorul de retail, potrivit cercetătorilor, nu doar că demonstrează o rezistență remarcabilă de la an la an, ci dovedește și că are capacitatea de a se adapta și de a evolua, în funcție de condițiile macroeconomice în schimbare și de cerințele clienților.

Piața de retail a fost afectată de condițiile economice care au rezultat din creșterea ratelor dobânzilor de referință în 2022 și 2023, care au avut drept scop combaterea inflației. Implicațiile au fost creștere rapidă a costului vieții, o încredere în scădere a consumatorilor și o evoluție economică lentă.

De asemenea, nu este o surpriză faptul că mărcile de lux au înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii veniturilor de la aproximativ 15% în 2022 la 0-4% în exerciţiul financiar curent

La nivel global, 57% (79 locații) dintre acestea au înregistrat o creșterea chiriilor în ultimul an, cu doar 14% (19 locații) înregistrând o scădere, în timp ce în restul de 29% (40 locații) chiriile nu s-au modificat.

Statele Unite ale Americii continuă să fie cea mai performantă regiune, propulsată de creșterea chiriilor cu aproape 11%. Comparativ cucreșterea costurilor de închiriere în Europa și Asia Pacific a încetinit și a înregistrat o creștere de 3,5%, respectiv 3,1%, în scădere față de 4,2%, respectiv 5,3%, cu un an înainte.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent ce cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști și colaboratori. Este unul dintre liderii globali ai domeniului serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: