Raport: Fluctuațiile climatice imprevizibile și adaptarea forței de muncă la noile tehnologii, principalele provocări ale fermierilor români care au adoptat practici agricole sustenabile

Agricultura Sursă foto: Unsplash

Fluctuațiile climatice imprevizibile și schimbările de temperatură, precum și distribuția neuniformă a precipitațiilor, care au influențat randamentele culturilor, au fost principalele provocări ale fermierilor români care au adoptat tehnologii și practici agricole sustenabile, potrivit raportului „Agricultura sustenabilă în România: abordări și direcții pentru viitor” – o sinteză a soluțiilor realizabile, realizat de Solutions., cu sprijinul Bayer.

Raportul a fost elaborat pe baza unor studii, analize și articole științifice relevante pentru domeniul agriculturii, precum și pe baza intervievării unor fermieri români care au adoptat tehnologii și practici agricole sustenabile.

În plus, adaptarea forței de muncă la noile tehnologii a reprezentat altă problemă pe care fermierii au întâmpinat-o. În fața tuturor acestor obstacole, fermierii au adoptat în mod consecvent o serie de soluții inovatoare. Aceștia au acordat o atenție sporită sănătății solurilor și gestionării eficiente a apei disponibile. Tehnologia a avut un rol esențial: agricultura de precizie, monitorizarea prin satelit și utilizarea hărților NDVI s-au dovedit a fi instrumente cruciale în identificarea nevoilor solului și a culturilor dezvoltate de la an la an. Pentru a face față variațiilor climatice, fermierii au testat și selectat soiuri de plante mai rezistente. Practicile agricole sustenabile, precum lucrările conservative ale solului (min-till, no-till sau strip-till), au fost integrate cu succes, împreună cu optimizarea utilizării inputurilor.

Raportul se adresează tuturor celor interesați de subiectul agriculturii sustenabile și subliniază faptul că în contextul schimbărilor climatice din ce în ce mai accentuate, producția agricolă și viitorul securității alimentare sunt puse sub semnul întrebării.

Agricultura sustenabilă se referă la practicile agricole care îmbină eficiența economică cu protecția mediului și bunăstarea socială. Ea respectă resursele naturale, promovează biodiversitatea, utilizează metode prietenoase cu mediul și asigură satisfacerea nevoilor actuale fără compromiterea resurselor viitoare. Mergând mai departe, agricultura regenerativă se axează pe obținerea de rezultate, cum ar fi îmbunătățirea calității solului, sechestrarea carbonului din atmosferă, conservarea resurselor de apă și îmbunătățirea bunăstării socio-economice a fermierilor și a comunităților lor.

„Viitorul agriculturii se va construi cu deciziile și inovațiile de astăzi. Scenariile de viitor, trendurile și direcțiile pe care le exploram si construim acum vor influența nu doar modul în care ne cultivăm hrana, ci și relația noastră cu natura și responsabilitatea față de generațiile viitoare. Modelarea unui viitor favorabil necesită o înțelegere profundă a provocărilor curente și a potențialului de inovație, de aceea susținem companiile din Romania si CEE cu explorarea strategica a viitorului.” spune Ciprian Stănescu, CEO Solutions.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *