Raport. Investitorii din Europa de Vest au fost cei mai activi cumpărători de active imobiliare în România/ Românii au ajuns la 26% din piață / Investitorii care s-au remarcat: Pavăl Holding, AFI Europe și CTP

Pe scurt

  • Investitorii din Europa de vest domină piața imobiliară românească, cu plasamente de 1,75 miliarde euro, reprezentând 39% din total.
  • Investitorii români au o cotă de piață de 26%
  • Cele mai mari achiziții sunt realizate de Pavăl Holding, CTP și AFI Europe, axate pe birouri și parcuri industriale.
  • Aproximativ 60% din investiții sunt concentrate în București, cele mai tranzacționate fiind imobilele de birouri.
Articolul integral continuă mai jos
imobiliare Sursă foto: Unsplash

Investitorii din Europa de vest au fost cei mai activi cumpărători ai pieței românești imobiliare din ultimii 5 ani, ajungând la plasamente de 1,75 miliarde de euro. Cota de piață a fost aproximativ 39% din totalul tranzacțiilor în valoare de 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor oferite de Cushman&Wakefield, companie de constultanță imobiliară.

Investitorii români au avut o cotă de piață de 26% și un volum de 1,2 miliarde de euro.

Europenii din Centru și Est au avut cotă de 13% și achiziții de 560 milioane de euro. Cei din Orientul Mijlociu au realizat plasamente de 388 de milioane de euro, iar investitorii din Africa de Sud au scăzut, având o cotă de 7%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Piața imobiliară din România beneficiază de noi investitori români, dar și străini, printre care M Core, Supernova, Adventu, Group, Fortress, Oresa Industra, BT Property, Vectr Holdings, Vincit Union, W&E Assets și Aya Properties.

Cele mai mari achiziții făcute pe piața locală sunt făcute de companii precum Pavăl Holding, CTP și AFI Europe.

Pavăl Holding și AFI Europe s-au remarcat prin preluarea portofoliilor de clădiri de birouri, iar CTP prin parcuri industriale și de logistică. Aceste lucruri au dus la ieșire grupul austriac CA Immo de pe piața românească, mai exact de pe segmentul de birouri al NEPI Rockcastle și de pe cel industrial al Globalworth.

„Piața imobiliară locală a atras în ultimii cinci ani capital din peste 20 de țări de pe patru continente dar, cu toate acestea, investitorii europeni, incluzându-i aici și pe cei români, au fost responsabili pentru circa 80% din volumul tranzacționat. Apetitul jucătorilor din Europa de Vest pentru achiziții a rămas ridicat și la începutul acestui an, dar vedem un interes în creștere și din partea jucătorilor din Europa Centrală și de Est”, spune Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox

Au fost înregistrate 159 de tranzacții în perioada 2020-2024. Valoarea medie a depășit 28 de milioane de euro și cele mai tranzacționate proprietăți au fost imobile de birouri, cu o cotă de piață de aproximativ 50% și volum mai mare de 2,2 miliarde de euro; proiecte comerciale (cotă 24%) și proprietăți industriale (cotă 19%).

Cele mai importante tranzacții din perioada 2020-2024 sunt: portofoliul de birouri al CA Immo, tip birou, cumpărător Paval Holding cu 377 milioane de euro; portofoliul de parcuri de retail Mitiska REIM, tip retail, cumpărător M core cu 210 milioane de euro; portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle, tip birou, cumpărător AFI Europe cu 215 milioane de euro; portofoliul industrial Globalworth, tip industrial, cumpărător CTP cu 168 de milioane de euro;

Lista continuă cu galeriile comerciale Cora, tip retail, cumpărat de Supernova cu 150 de milioane de euro; Hermes Business Campus, tip office, cumpărat de Adventum Group cu 150 de milioane de euro; Portofoliul Industrial Globalworth&Global Vision, tip industrial, cumpărat de WDP cu 110 milioane de euro; Floreasc Park, tip office, cumpărat de Zeus-Forsun cu 105 milioane de euro.

Din volumul investit, aproximativ 60% a fost direcționat către proprietăți situate în București, în contextul în care mai mult de un sfert din piață este reprezentat de achiziții de portofolii de active poziționate în mai multe orașe din țară.  

Sursa campitalului 2020-2024

Sursa: Cushman&Wakefield Echinos

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.