Raport. Milenialii și Generația Z sunt mai puțin în favoarea egalității de gen decât generațiile mai vechi

salariu barbati femei, gender pay gap Sursa foto: AdobeStock

În ciuda stereotipului conform căruia milenialii și Generația Z sunt „woke”, generațiile mai tinere sunt mai conservatoare în ceea ce privește egalitatea de gen, arată un recent raport Ipsos.

Aceasta este una dintre principalele constatări ale unui nou studiu global realizat în 31 de țări de Ipsos în colaborare cu Global Institute for Women’s Leadership de la King’s College din Londra.

Principalele constatări:

  • Generația Z și generația Millennials sunt mai predispuse să fie de acord cu ideea că un bărbat care stă acasă pentru a avea grijă de copii este mai puțin bărbat (25%, respectiv 27%) decât generația X (20%) și generația Baby Boomers (11%).
  • Dar în cadrul generațiilor există diferențe de opinie. Există o diferență de 20 de puncte procentuale între bărbații din Generația Z (60%) și femeile din Generația Z (40%) când vine vorba de a crede că egalitatea femeilor discriminează bărbații.
  • Doi din trei (65%) din 31 de țări sunt de acord că femeile nu vor obține egalitatea în țara lor decât dacă bărbații iau măsuri pentru a sprijini și ei drepturile femeilor.
  • Cu toate acestea, jumătate (51%) dintre persoanele din 30 de țări consideră că bărbații trebuie să facă prea multe pentru a promova egalitatea și mai puțin de două din cinci (39%) se identifică drept feministe.
  • Șapte din zece persoane (70%) care au avut experiența de a trăi sub un politician bărbat sau femeie nu au nicio preferință atunci când vine vorba de alegerea sexului liderului lor politic.

Generațiile mai tinere nu sunt progresiste, mai ales bărbații tineri

În ceea ce privește egalitatea de gen, tinerii nu sunt întotdeauna cei mai favorabili. Mai mult de jumătate din Generația Z și din generația Millennials consideră că, în ceea ce privește acordarea de drepturi egale pentru femei și bărbați, „în țara mea s-a mers destul de departe” (57% Gen Z, 60%, Millennials), comparativ cu doi din cinci membri ai generației Baby Boomers (43%).

În ceea ce privește întrebarea dacă bărbaților li se cere să facă prea mult pentru a susține egalitatea, doar 43% dintre Baby Boomers spun că acesta este cazul, în timp ce acest procent crește la mai mult de unul din doi pentru Millennials (57%) și Gen Z (54%).

Dacă ne uităm la generațiile mai tinere, este mai probabil să existe o diferență de opinie decât la generațiile mai în vârstă, care sunt în general mai aliniate în ceea ce privește egalitatea de gen. În ceea ce privește afirmația conform căreia un bărbat care stă acasă pentru a avea grijă de copiii săi este mai puțin bărbat, 10% dintre femeile din generația Baby Boomer și 11% dintre bărbații din generația Baby Boomer sunt de acord cu această afirmație. În timp ce în rândul Generației Z, există o diferență de opinie de 11 puncte procentuale, 20% dintre femeile din Generația Z fiind de acord și 31% dintre bărbații din Generația Z.

Această diferență de gen între bărbații și femeile din Gen Z este mai mare în ceea ce privește problema egalității mergând atât de departe încât îi discriminează pe bărbați. Șase din zece (60%) bărbați din Gen Z sunt de acord cu această afirmație, în timp ce patru din zece (40%) dintre femeile din Gen Z sunt de aceeași părere.

În medie, în toate țările analizate, aproape două din trei (65%) sunt de acord că femeile nu vor obține egalitatea decât dacă bărbații iau măsuri pentru a sprijini și ei drepturile femeilor. De asemenea, un număr similar de bărbați remarcă faptul că există acțiuni pe care le pot întreprinde în mod direct pentru a promova egalitatea între sexe (64%).

Cu toate acestea, mai mult de jumătate (52%) consideră că bărbaților li se cere să facă prea multe pentru a promova egalitatea și mai puțin de doi din cinci (39%) se identifică drept feministe.

Oamenii recunosc că alipirea bărbaților este importantă. 65% dintre oameni sunt de acord că femeile nu vor obține egalitatea în țara lor decât dacă bărbații iau măsuri pentru a sprijini și ei drepturile femeilor.

Există însă și piedici. Aproximativ jumătate dintre oameni la nivel global consideră că bărbaților li se cere prea mult pentru a sprijini egalitatea de gen (52%). Aproape jumătate dintre oameni (46%) consideră că am mers atât de departe în promovarea egalității femeilor încât îi discriminăm pe bărbați.

Tendințe privind atitudinea față de egalitatea de gen

Deși nu s-au înregistrat prea multe schimbări față de anul trecut, tendințele pe termen lung arată unele schimbări de atitudine în media celor 24 de țări.

S-a înregistrat o creștere a proporției persoanelor care consideră că se așteaptă ca bărbații să facă prea multe pentru a sprijini egalitatea de gen, crescând de la 41% în 2019 la 52% în 2023/2024.

În mod similar, mai multe persoane consideră că, atunci când vine vorba de acordarea de drepturi egale pentru femei și bărbați, lucrurile au mers suficient de departe în țara lor (41% în 2019 față de 54% în 2023/2024).

Cu toate acestea, este în continuare mai probabil ca oamenii să se definească drept feministe în prezent, comparativ cu 2019 (39% față de 33%) și sunt mai predispuși să creadă că există acțiuni pe care le pot întreprinde pentru a promova egalitatea de gen (64% în 2023/2024 față de 56% în 2018).

Oamenii nu au o preferință cu privire la sexul liderilor lor – dar experiența contează

În general, oamenii tind să nu aibă o preferință în ceea ce privește sexul liderilor lor politici sau de afaceri – majoritatea oamenilor spun că nu ar avea nicio preferință pentru un bărbat sau o femeie dacă ar avea de ales (57% și, respectiv, 58%).

Dar experiența contează. Cu cât oamenii au mai multă experiență în ceea ce privește conducerea masculină și feminină, cu atât este mai puțin probabil să le pese de sexul liderilor lor.

Șapte din zece persoane (70%) care au trăit sub conducerea unui politician bărbat sau femeie nu au nicio preferință atunci când vine vorba de alegerea sexului liderului lor politic.

Două treimi (66%) dintre persoanele care au avut experiența de a lucra sub conducerea unui șef de sex masculin sau feminin nu au nicio preferință atunci când vine vorba de alegerea sexului șefului lor la locul de muncă.

În mod similar, cei care au experiență de lucru doar cu un șef de sex masculin sunt mai predispuși să aleagă un șef de sex masculin (46%), iar cei care au experiență de lucru doar cu un șef de sex feminin sunt mai predispuși să aleagă un șef de sex feminin (59%).

Și este mai probabil ca oamenii să prefere șefi de propriul sex, 22% dintre femei preferând un șef care să fie femeie (față de 12% dintre bărbați) și 26% dintre bărbați spunând că ar prefera un șef care să fie bărbat (față de 17% dintre femei).

Se pare că sexul nu face o diferență prea mare în opinia oamenilor cu privire la capacitatea unui lider de a asigura succesul economic și financiar.

La nivel global, majoritatea oamenilor consideră că bărbații și femeile politicieni sunt la fel de buni în ceea ce privește apărarea securității naționale (43%), redresarea economiei (43%) și combaterea criminalității (42%). Sau, că sunt la fel de răi unul ca celălalt (17%, 22% și, respectiv, 21%).

Dintre cei care au o preferință, oamenii sunt la fel de predispuși să creadă că politicienii bărbați sau femei sunt mai buni pentru a readuce economia pe drumul cel bun (10% politicieni bărbați sunt mai buni față de 11% politicieni femei).

Puțin peste jumătate dintre persoanele de la nivel global consideră că atât bărbații, cât și femeile din conducerea afacerilor sunt la fel de buni în crearea unei companii inovatoare și de succes din punct de vedere financiar (55%, respectiv).

Sursa foto: AdobeStock

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *