Raport: O familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de aproape 8.700 de lei pe lună pentru un trai decent. În schimb, INS consideră că un coș minim pentru o familie cu doi copii este circa 3.300 de lei

supermarket, cumparaturi Sursa foto: Pixabay

O familie de doi adulţi şi doi copii are nevoie de un coș minim lunar de 8.659 de lei, pentru un trai decent. Datele sunt pentru luna septembrie și se află în raportul “Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Astfel, valoarea coșului minim pentru septembrie 2022 este de 8.659 lei, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, 

Astfel, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună. Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

INS vede la mai puțin de jumătate cheltuielile pentru un trai decent

În urmă cu două săptămâni, valoarea coșul minim de cumpărături a fost actualizată și de către Institutul Național de Statistică. Acesta este, conform calculelor INS, de 3.258 lei pentru o familie de 2 adulți și 2 copii din mediul urban. Aceeași familie ar avea nevoie de 2.632 lei în mediul rural,.

În urban, cele mai multe cheltuieli lunare se duc pe produse alimentare și băuturi nealcoolice (41%), urmate de locuință (15,6%) și educație, recreere și cultură (10%). 

Printre cele mai mici cheltuieli se duc către poștă și telecomunicații (0,8%), mobilier, dotarea locuinței si diverse produse și servicii (2%) și fond de siguranță și economii (5%).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *