Raport: Peste jumătate dintre angajații români spun că folosesc Inteligența Artificială Generativă la locul de muncă

inteligenta artificiala Accenture_01

Peste jumătate dintre angajații români (57%) spun că folosesc Inteligența Artificială Generativă la locul de muncă, poziționându-ne astfel sub limita globală de 70%, potrivit Raportului Global al Forței de Muncă a Viitorului 2023, lansat de Adecco România, una dintre cele mai importante companii de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

Potrivit raportului, mai mult de jumătate dintre angajații români sunt de părere că salariul lor este insuficient, comparat cu doar 14% dintre cei care lucrează în Australia și Elveția.

„În urma acestui raport, ni s-a confirmat încă o dată faptul că piața muncii din România este foarte scindată și neuniform dezvoltată. Pe de o parte, vedem că peste jumătate dintre angajații din România folosesc instrumente GenAI și, în același timp, tot în România avem una dintre populațiile cu cele mai mici rate de skilluri digitale din Europa. De asemenea, este menționată și rata angajaților care declară că suferă de burnout, respectiv 59% (situându-ne sub media globală), însă este cea mai ridicată raportată la țări similare din regiune (Grecia, Turcia, Polonia). Comparativ cu anul trecut, vedem încă un lucru notabil și anume faptul că sunt vizibil mai puțini angajați din România care doresc să-și schimbe locul de muncă (23% în 2023 față de 34% în 2022). Acest lucru denotă prudența angajaților, într-un context mai puțin previzibil ca anul trecut”, a declarat Francesco Zacchetti, country manager Adecco România.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce privește burnoutul, 59% dintre români susțin că l-au simțit, situându-ne sub media globală cu 6%. Pentru 23% dintre lucrătorii din România, este mai puțin probabil ca aceștia să își părăsească locul actual de muncă, în comparație cu 34% anul trecut.

70% dintre angajați folosesc deja Inteligența Artificială Generativă (GenAI) la locul de muncă, dar mai puțin de jumătate o fac cu îndrumare din partea angajatorilor.

„În ciuda previziunilor cu privire la impactul generalizat al GenAI asupra locurilor de muncă, doar 7% dintre lucrători se așteaptă ca joburile lor să devină învechite, pe măsură ce GenAI devine omniprezent. Au început deja să apară inegalități cu privire la accesul la GenAI training și ratele de adoptare ale acestuia, avantajați fiind executivii, angajații cu venituri mari și cei cu studii superioare”, se transmite în raport.

Principalele concluzii ale Raportului Global Workforce of the Future 2023:

În timp ce 70% dintre angajați folosesc deja Inteligența Artificială Generativă la locul de muncă, mai puțin de jumătate primesc orice formă de îndrumare GenAI din partea angajatorilor. Există, de asemenea, o diferență semnificativă în educație: 76% dintre cei cu diplome folosesc GenAI, spre deosebire de numai 51% dintre cei cu școală profesională. Totodată, 66% dintre lideri au mai multe șanse să primească îndrumare pentru utilizarea AI, comparativ cu 32% dintre non-manageri. Din fericire, 57% dintre lucrători au declarat că ar dori să primească formare în AI – o oportunitate pentru angajatori să răspundă nevoilor pe care angajații le au.

Potrivit raportului, 62% dintre muncitori au o perspectivă pozitivă asupra AI, promovând adoptarea sa la scară largă. Doar 7% dintre lucrători cred că GenAI i-ar putea determina să-și piardă locurile de muncă, deși estimările recente indică faptul că peste 300 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor fi afectate de AI într-un fel sau altul. Pentru a acoperi acest decalaj, organizațiile trebuie să implementeze urgent măsuri de a dezvolta abilitățile la scară largă.

În ceea ce privește investițiile în dezvoltarea abilităților umane unice, sondajul arată că 61% dintre angajați cred că abilitățile umane vor fi, în continuare mult mai importante la locul de muncă decât GenAI, în special abilități precum: inteligența emoțională, empatia și competențele interpersonale. Cultivarea acestor abilități umane va necesita accesul muncitorilor la coaching, dezvoltare de leadership și formare.

Dezvoltarea abilităților a devenit beneficiul preferat la locul de muncă.

Potrivit sondajului, în acest an, a existat o creștere de 10% în rândul lucrătorilor care intenționază să rămână la actualul lor angajator pentru următoarele 12 luni, sărind de la 61% în 2022 la 73% în 2023. Cu toate acestea, majoritatea planifică să rămână doar dacă au acces la formare și oportunități de progres în carieră.

„Pentru a păstra și implica angajații, este crucial ca angajatorii să încurajeze și să susțină învățarea continuă și oportunitățile interne de creștere în carieră, care sunt mult mai importante decât salariul atunci când angajații decid să rămână sau să părăsească o companie”, se menționează în sondaj.

65% dintre angajați au spus că suferă de burnout

Sondajul mai arată că managerii sunt mai afectați de burnout decât angajații de orice alt nivel, 68% suprasolicitându-se după concedieri tip layoffs, iar 44% raportând că au preluat mai multe responsabilități în urma acestora. 68% dintre lucrători nu se simt susținuți în a-și lua concediul anual complet. Rezultatele din acest an reconfirma una dintre cele mai importante lecții ale pandemiei – organizațiile trebuie să pună oamenii pe primul loc, investind în bunăstarea lor.

Pentru al patrulea an consecutiv, Adecco Group a sondat peste 30.000 de lucrători din 23 de țări și 25 de industrii, prezentând o vedere globală asupra tendințelor critice ale forței de muncă, pentru a sprijini factorii de decizie din sectorul privat și public, în timp ce navighează într-o lume a muncii în continuă schimbare. Respondenții au răspuns la un sondaj online de 20 de minute.

Cele 23 de țări includ: Australia, Belgia, Brazilia, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie, SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: