Raport PwC: 9 din 10 investitori imobiliari europeni sunt îngrijoraţi de lipsa resurselor şi de costurile de construcţie / Redresarea sectorului imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024

constructii marea britanie Sursa foto: www.gov.uk

Disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele îngrijorări pentru nouă din zece investitori (92%) care activează în sectorul imobiliar în anul 2023, dar şi pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale, al forţei de muncă şi al presiunii inflaţioniste, arată Raportul “Emerging Trends in Real Estate 2023”, realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

Consultanţii anticipează faptul că o redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024.

Conform raportului, 51% dintre respondenţi se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare, în 2023, în scădere faţă de anul trecut (59%), în timp ce 92% din totalul investitorilor arată că disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât şi pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale şi al forţei de muncă, precum şi al presiunii inflaţioniste.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Alte îngrijorări enunţate se referă la creşterea economică europeană (76%), la dobânzi (73%) şi la evoluţia economică globală.

“Totuşi, anul 2023 ar putea să aducă şi oportunităţi pentru investitorii bine capitalizaţi, atât pentru achiziţii, având în vedere scăderea evaluărilor, cât şi pentru dezvoltări viitoare, fiind aşteptată o scădere a preţurilor la terenuri, dar şi un declin accentuat al concurenţei între dezvoltatori. Sectorul rezidenţial rămâne în topul preferinţelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuşi, creşterea bruscă a costurilor de construcţie şi a costurilor forţei de muncă afectează şi dezvoltatorii rezidenţiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată. Deloc surprinzător, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promiţătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale – tranziţia către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie etc.) şi de centrele de date. Contrar ediţiei de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale etc.)”, se notează în cercetarea PwC.

Potrivit sursei citate, clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare relevă faptul că investitorii vor continua să-şi plaseze banii în oraşele importante ale Europei, în ciuda faptului că perspectivele au scăzut în toate cele 30 de oraşe analizate în raport. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, Londra rămâne principala metropolă în clasamentul preferinţelor investitorilor pentru 2023, Paris urcă pe locul al doilea, în timp ce Berlin coboară pe poziţia a treia a clasamentului.

În clasament se mai află Madrid (locul 4), Munchen (5), Amsterdam (6), Frankfurt (7), Hamburg (8), Barcelona (9) şi Milano (10).

Raportul “Emerging Trends in Real Estate 2023” a fost realizat de Institutul Urban Land şi PwC în rândul a 1.038 de respondenţi din 20 de ţări din Europa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: