Raport PwC: în România s-au realizat în prima jumătate de an fuziuni și achiziții de1,8 miliarde de euro

Contracte Foto: Pixabay

Valoarea totală estimată a tranzacţiilor de tip M&A (fuziuni şi achiziţii) a fost de 1,8 miliarde de euro, în primul semestru din 2021, arată o analiză PwC România. S-au contabilizat peste 80 de tranzacţii anunţate. Din perspectivă sectorială, tranzacţiile imobiliare au generat un sfert din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii în valoare absolută, respectiv o cincime ca volum, iar IT-ul a continuat să rămână pe podiumul participanţilor în piaţa.

Prima jumătate a anului 2021 confirmă că piaţa locală a fuziunilor şi achiziţiilor îşi continuă tendinţa ascendentă reluată încă din a doua jumătate a anului trecut, arată analiza consultanților, citată de Agerpres.

“Creşterea nivelului de încredere a investitorilor, susţinut de date macroeconomice încurajatoare, excesul de lichiditate din pieţele financiare locale şi internaţionale şi respectiv promovarea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă au dinamizat semnificativ tranzacţiile din România din acest an”, a declart Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În 59 dintre cele 83 de tranzacţii centralizate de analiza PwC pentru piaţa de M&A din România în primele şase luni ale anului, cumpărătorul a fost un investitor strategic. Fondurile de investiţii şi-au sporit de asemenea interesul pentru piaţa locală, 16 dintre tranzacţiile anunţate având drept cumpărători fonduri de capital.

“Dincolo de reaşezarea prin tranzacţii a câştigătorilor crizei pandemice în peisajul concurenţial al pieţelor unde operează, consolidarea şi polarizarea companiilor pentru a-şi spori rezilienţa în criză au reprezentat, de asemenea, un catalizator important al tranzacţiilor realizate între jucători din acelaşi sector de activitate sau din sectoare care permit integrarea verticală şi valorificarea sinergiilor”, explică George Ureche, director, lider M&A, PwC România.

Bursa de Valori Bucureşti a devenit de asemenea o platformă notabilă pentru a atrage capital, notează analiza. Cele opt listări (prin oferta publică iniţială sau plasament privat) înregistrate în această perioadă, ca alternativă la un proces standard de tip M&A, şi supra-subscrierile din procesele de vânzare dovedesc atractivitatea în creştere a bursei locale. Cele mai importante două tranzacţii au fost IPO-ul transportatorului TTS şi respectiv al dezvoltatorului imobiliar One United Properties din luna iunie a acestui an, cele două listări cumulând peste 100 milioane de euro în termeni de capital atras.

Din perspectivă sectorială, tranzacţiile imobiliare au generat un sfert din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii în valoare absolută, respectiv o cincime ca volum. În acelaşi timp, IT-ul a continuat să rămână pe podiumul participanţilor în piaţa de tranzacţii printr-un mix de listări, fund raising-uri şi fuziuni & achiziţii, pe fondul nevoii de finanţare şi consolidare din această piaţă“, spune Marina Pavel, manager M&A PwC România.

Achiziţia Hermes Business Campus de către Adventum Investment Fund Management la un preţ de peste 120 milioane de euro reprezintă cea mai mare tranzacţie din piaţa locală de real estate. Transformările privind modul de lucru al angajaţilor din marile corporaţii au fost unul dintre factorii care au impulsionat numărul de tranzacţii cu clădiri de birouri care au devenit şi cele mai mari tranzacţii din sector.

În IT, în afară de finanţarea de serie B în valoare de 60 milioane de dolari atrasă de FintechOS, cea mai mare astfel de finanţare operată de la începutul anului în Europa Centrală şi de Est, alţi jucători din IT precum Gemini Solutions Inc sau Metro Systems Romania SRL au fost obiectul unor tranzacţii de tip M&A de peste 20 milioane de euro. Consolidarea pieţei este vizibilă printr-o serie de alte tranzacţii de mici dimensiuni (majoritatea sub 10 milioane de euro), în care companii antreprenoriale sunt achiziţionate de mari conglomerate internaţionale din tehnologie.

Sectorul financiar şi cel al serviciilor de sănătate private şi-au menţinut prezenţa tradiţională în topul sectorial al fuziunilor şi achiziţiilor, operaţiunile locale ale Alliance Healthcare Business şi asiguratorul City Insurance reprezentând cele mai mari tranzacţii din aceste sectoare.

Sectoarele de transport, energie şi bunuri de consum au înregistrat de asemenea o efervescenţă ridicată, în dorinţa marilor câştigători ai pandemiei de a-şi consolida poziţia în piaţă. În continuare ne aşteptăm ca activitatea pe zona de M&A să crească în sectoarele de energie verde şi logistică.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel global a continuat să crească în aprilie – iunie 2021, fiind al patrulea trimestru consecutiv când valoarea se situează la peste un trilion de dolari, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends. Această tendinţă va continua şi în a doua jumătate a anului şi în 2022, pe fondul cererii crescute în zona de tehnologii şi inovaţii şi a sumelor foarte mari de care dispun fondurile de investiţii şi companiile de achiziţii cu scop special (SPAC).

“Interesul pentru tehnologii noi şi inovaţii rămâne în prim-planul tranzacţiilor şi se întrevede o creştere a competiţiei între investitori şi o creştere exponenţială a evaluărilor. Dar în acelaşi timp am putea vedea o creştere a restructurărilor şi tranzacţiilor în rândul companiilor încă afectate de criza sanitară, precum companiile aeriene, operatorii de croazieră, producătorii de aeronave sau cinematografele, şi care s-ar putea confrunta cu noi provocări de lichiditate, pe măsură ce guvernele încep să elimine programele de sprijin”, a spus Dinu Bumbăcea.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *