Raport: Românii sunt europenii cu cele mai multe ore de muncă în 2022

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

Cu o medie de peste 2000 de ore de lucru, românii au muncit în 2022 semnificativ mai mult decât alţi europeni, arată un studiu publicat de institutul francez Rexecode Institute.

Potrivit datelor colectate de Rexecode Institute, în 2022 media la nivelul UE a fost de 1.679 de ore lucrate anul trecut, atunci când raportarea se face la nivelul tuturor persoanelor care au un loc de muncă. Românii sunt pe primul loc în Uniunea Europeană cu 2.029 de ore lucrate anul trecut, urmaţi de bulgari (1993) și greci (cu 1.979 de ore lucrate).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În ceea ce privește situația privind salariații care lucrează cu normă întreagă, românii sunt lideri detașați:

Comparațiile între țările europene se bazează pe media anuală a orelor de lucru efective, așa cum a fost raportată de ancheta Eurostat privind forța de muncă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană.
Orele de lucru efective sunt prezentate sub formă de medii calculate pe grupuri de lucrători aflați în situații de muncă comparabile. Se face o distincție între salariați și lucrători independenți, care au diferite situații de muncă, iar în cadrul salariaților, salariații cu normă întreagă și salariații cu  normă parțtială.

Durata medie anuală efectivă a timpului de lucru efectiv al angajaților cu normă întreagă angajaților din Franța este cel mai scăzut din Europa, după cel din Finlanda. Potrivit anchetei Eurostat privind forța de muncă, în 2022, timpul de lucru anual efectiv al angajaților cu normă întreagă în Franța, de 1.668 de ore este cu mult sub media europeană de 1 792 de ore. Este cu 65 de ore mai puțin decât în Spania, cu 122 de ore mai puțin decât în Germania și cu decât în Germania și cu 162 de ore mai puțin decât în Italia.

În ceea ce îi privește pe angajații care lucrează part-time, România se află, din nou, în top, alături de Italia.

 

Eurostat: România, printre țările cu cele mai multe ore de lucru pe săptămână

În UE, în 2022, persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani care au un loc de muncă au lucrat în medie 37,5 ore pe săptămână. Acest număr se referă la orele pe care persoanele le lucrau în mod obișnuit la locul de muncă principal.

Numărul mediu de ore de lucru obișnuite pe săptămână diferă de la o țară la alta din UE. Cele cu cea mai lungă săptămână de lucru au fost Grecia (41,0 ore), Polonia (40,4 ore), România și Bulgaria (40,2 ore pentru ambele).

Suntem în urmă la productivitatea muncii, dar avansăm

Analizând evoluția productivității muncii se constată faptul că deși România se află momentan în spatele majorității țărilor din regiune, devansându-i doar pe vecinii bulgari, dinamica creșterii acestui indicator este cea mai rapidă din regiune, notează o analiză realizată în acest an de Romanian Economic Monitor. Mai multe aici:

GRAFIC. România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor și se apropie de Ungaria și Polonia la indicatorul “productivitate”. Economiști: “Sustenabilitatea evoluției pozitive va necesita intervenții importante în viitor”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: