Raport: Valoarea ratelor lunare şi dobânzile creditelor ipotecare au ajuns la nivelul din 2019

recuperatori de credite, restante la banci, credite Sursa foto: Pixabay / Raten-Kauf

Valoarea ratelor lunare şi dobânzile creditelor ipotecare au ajuns în prezent la nivelul din 2019, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă financiară şi brokeraj ipotecar SVN Romania Credit & Financial Solutions, citat de Agerpres.

Astfel, media dobânzilor pentru creditele ipotecare acordate în Bucureşti în primele şase luni din 2024 a fost de aproximativ 6% pe an, potrivit calculelor companiei realizate pe baza datelor din piaţa bancară, peste 90% din finanţările ipotecare aprobate fiind reprezentate de credite cu dobândă fixă.

Conform unui comunicat al companiei, rata unui credit ipotecar în valoare de aproximativ 61.500 de euro (echivalentul a 292.000 de lei) contractat în 2019 a ajuns la mijlocul acestui an la o valoare de 1.881 de lei, similară cu cea înregistrată în 2019, de 1.868 de lei, când nivelul dobânzilor practicate pe piaţa ipotecară bucureşteană era de asemenea similar cu cel din prezent, şi anume 5,93% pe an.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În total, media ratelor achitate în perioada 2019 – prezent pentru împrumutul analizat a fost de 1.890 de lei lunar, cu 1,1% mai mare faţă de nivelul iniţial asumat prin scadenţar, în ciuda dobânzilor ridicate din ultimii doi ani. Analiza SVN Credit mai arată că rata actuală a unui credit ipotecar contractat în trecut poate fi redusă cu aproximativ 22,5% faţă de nivelul înregistrat în 2023 prin trecerea la dobândă fixă.

“Unul dintre cei mai importanţi factori în analizarea unei finanţări ipotecare este evoluţia pe termen lung. Datele din piaţă arată că un credit ipotecar stă, în medie, în portofoliul unei bănci o perioadă de 10 – 11 ani, perioadă în care se pot înregistra atât minimuri istorice, specifice unei pandemii care apare o dată la un secol, dar şi vârfuri absolute, specifice, spre exemplu, unei perioade de inflaţie care se întâlneşte la câteva zeci de ani. În ansamblu, dobânzile urmează o traiectorie cu multiple suişuri şi coborâşuri pe termen lung, tendinţa fiind, în general, una de scădere, pe măsura înteţirii concurenţei bancare”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania Credit & Financial Solutions, citat în comunicat.

Raportat la venituri, rata actuală a unui credit ipotecar în valoare de 61.500 de euro contractat în 2019 deţine o pondere de circa 36% din salariul mediu net la nivel naţional, comparativ cu circa 59% în urmă cu cinci ani. Scăderea ponderii deţinute de rate în venituri a venit ca urmare a creşterii salariului mediu net la nivel naţional, care a ajuns în luna iunie a acestui an la o valoare de 5.176 de lei, cu 65% peste nivelul din 2019.

În primele şase luni din 2024, au fost acordate în total credite ipotecare în valoare de 4,5 miliarde de euro, potrivit raportărilor realizate de Banca Naţională a României, în creştere cu 78% comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de circa 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit calculelor. În total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate în 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: