Raportul activității pentru primul trimestru la Bursa de la București: Piața de capital a crescut cu 4%, iar trendul listărilor continuă, dar lichiditatea a fost în scădere

BVB, Bursa de Valori București

Trendul listărilor a continuat pe piața de capital din România în primul trimestru al anului, într-o perioada volatilă pentru piețele internaționale de capital, transmit reprezentanții bursei de la București. Se observă însă o temperare a avansului care depășise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. De asemenea, creșterea înregistrată la finalul primului trimestru a avut loc pe fondul unei lichidități în scădere.

Cele 7 runde de finanțare derulate prin intermediul Bursei de Valori București (BVB) au totalizat 428 milioane euro: au fost 6 emisiuni de obligațiuni care au însumat 427 milioane euro și o emisiune de acțiuni de aproape 1 milion euro. În plus, în primul trimestru, a avut loc și lansarea primului ETF sectorial.

BVB mai precizează că Fondul ETF Energie Patria Tradeville are drept obiectiv replicarea performanței indicelui BET-NG al Bursei de Valori București dedicat sectorului energetic și utilităților aferente, un domeniu important pentru economia națională și pentru investitori.

Tot în primul trimestru, a avut loc și un transfer de pe AeRO pe Piață Principala: Safetech Innovations (SAFE), companie românească de securitate cibernetică, prezentă pe piață de capital din ianuarie 2021, a debutat pe 6 februarie pe Piață Reglementată a Bursei sub simbolul bursier SAFE, ca urmare a transferului de pe piața AeRO.

Continuarea trendului listărilor este cu atât mai importantă cu cât bursă românească a atins multiple recorduri de tranzacționare în anii precedenți, în special în 2021 și 2022, spun reprezentanții BVB. Mai mult, în ceea ce privește situația listărilor în ultimii 5 ani, la BVB au avut loc 156 de runde de finanțare în valoare cumulată de 6,5 miliarde euro.

La nivel general, piața de capital din România a crescut cu 3,8% la finalul perioadei ianuarie-martie din acest an luând în calcul evoluția companiilor din componentă indicelui BET-TR, care include și dividendele. Se observă astfel o temperare a avansului care depășise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. De asemenea, creșterea înregistrată la finalul primului trimestru a avut loc pe fondul unei lichidități în scădere. În interiorul pieței de capital, o serie de emitenți au atras atenția în martie prin creșterile pe care le-au înregistrat. Prețul acțiunii emitentului BVB, companie listată pe propria piață, a atins în martie un nivel maxim istoric de 47,7 lei. Acțiunea BVB a avut cea mai mare creștere din rândul emitenților din indicele BET: plus 13,5% într-o singură luna.

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, spune că performanță raportată în martie de BVB în calitate de emitent, de +13,5%, vine după ce anul trecut acțiunea a avut un randament de 42%, incluzând și dividendul, și a obținut astfel cea mai importantă evoluție dintre companiile din indicele BET. “Acțiunea BVB a ajuns la 47,7 lei în martie, cel mai înalt nivel de la listare, și tot atunci a fost depășit un nou record: peste 3.300 de acționari la nivelul emitentului BVB. Într-un context mai larg, numărul investitorilor în piață de capital a ajuns la 133.000, nivel ce reprezintă un maxim istoric”, spune Hanga.

La rândul său, Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, susține că  faptul că vedem o continuare a listărilor de acțiuni și obligațiuni pe bursă reprezintă o confirmare că piața de capital își îndeplinește “cu succes” rolul în economie.

“În ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finanțare cu acțiuni și obligațiuni a căror valoare cumulată a ajuns la 6,5 miliarde euro. Continuarea trendului listarilor de instrumente financiare la BVB ne face să credem că este fezabil că pe termen scurt să ajungem la 200.000 de investitori, dacă se menține ritmul pe care l-am văzut în ultimii ani cumulat cu desfășurarea programului FIDELIS, listarea Hidroelectrica și simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta”, spune Tănase.

Evoluția pozitivă a pieței de capital la începutul acestui an vine după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini, amintesc reprezentanții BVB. La nivelul pieței de capital românești s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacționare, lichiditate medie zilnică și număr de tranzacții. Astfel, Bursă de Valori București (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare realizată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piață Reglementată (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 11% și a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. În același timp, incertitudinile internaționale au condus la scăderi ale pieței, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 62% realizată într-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un nou maxim istoric pentru piață de capital din România. Anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finanțare. Valoarea totală a rundelor de finanțare a ajuns anul trecut la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piața de capital din România a supraperformat prin comparație cu o serie de indici reprezentativi, spun reprezentanții bursei. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *