Raportul Comisiei Europene despre starea Schengen în 2024: perspective asupra extinderii

schgenen, aderarea romaniei la schengen, spatiul schengen, veto austria schengen Foto: BEN BORG CARDONA / AFP

Comisia Europeană va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agențiile UE și cu statele membre, și măsuri istorice pentru completarea spațiului Schengen cu Bulgaria și cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime de la 31 martie 2024. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria și cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului, potrivit raportului din 2024 privind starea spațiului Schengen, publicat de Comisia Europeană.

Raportul prezintă realizările, provocările și evoluțiile din spațiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024. Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate, deși există unele lacune în materie de implementare; de exemplu: un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării polițienești, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne.

Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria și cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Raportul evidențiază progresele realizate în utilizarea măsurilor alternative la controalele de la frontierele interne în conformitate cu Recomandarea Comisiei din noiembrie 2023. Construind pe munca Coordonatorului Schengen, Comisia solicită statelor membre să facă uz sporit de cadre consolidate de cooperare, cum ar fi cooperarea polițienească transfrontalieră în regiunile de frontieră, ca alternativă la controalele de la frontierele interne.

Comisia a propus o recomandare a Consiliului pentru următorul ciclu Schengen pentru a facilita implementarea acțiunilor prioritare identificate în raportul Schengen, cum ar fi:

  • Utilizarea cadrului de guvernare Schengen pentru a stimula un nivel mai înalt de implementare a priorităților comune;
  • Consolidarea pregătirii, securității și rezilienței la frontierele externe, inclusiv prin îmbunătățirea cooperării cu țările terțe;
  • Consolidarea digitalizării procedurilor și sistemelor pentru a crește securitatea și eficiența la frontierele externe ale UE și în cadrul Schengen, precum și luarea deciziilor pe baza informațiilor de intelligence;
  • Intensificarea luptei împotriva criminalității transfrontaliere și prevenirea mișcărilor neautorizate;
  • Contribuirea la o funcționare mai eficientă a sistemului comun al UE pentru returnarea bazată pe o cooperare mai bine integrată între statele membre.

Context

Spațiul Schengen a devenit cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Garantând călătorii fără probleme și în condiții de siguranță pentru o populație de aproape 450 de milioane de persoane, spațiul Schengen este esențial pentru competitivitatea Uniunii Europene.

În 2023, spațiul Schengen a rămas solid și este în continuare cea mai vizitată destinație din lume. Au fost emise peste 10 milioane de vize Schengen și mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spațiul Schengen, atingându-se 92 % din nivelurile anterioare pandemiei din 2019. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la economia UE, deoarece turismul contribuie cu aproape 10 % din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.