Răspunsul primarului Emil Boc, după ce numele său a fost asociat cu un controversat proiect imobiliar din Cluj-Napoca: Primăria promovează sau nu în procedurile legale proiectele în funcție de condițiile legale și nu în funcție de investitor. Și o precizare interesantă: Doar “o mică parte din proiect a parcurs procedurile”

emil boc Foto: Emil Boc, Facebook

Primarul Emil Boc subliniază, într-un răspuns pentru Economedia și G4Media, că nu a făcut nicio declarație cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului Transilvania Smart City, un controversat proiect imobiliar lansat în Cluj, în care sunt implicate persoane urmărite penal și apropiați ai fostului ministru Elena Udrea. Primarul menționează, de asemenea, că proiectul în discuție este deocamdată doar parțial aprobat. “Restul va fi aprobat sau nu în funcție de respectarea condiționalităților urbanistice incidente în cauză”, menționează primarul. Economedia i-a solicitat un punct de vedere primarului clujean, în contextul declarațiilor făcute de fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman. După ce a participat la lansarea acestui proiect, apărând într-o filmare alături de noii investitori implicați, chiar pe terenul în cauză, Zuckerman a transmis că, de fapt, el nu reprezintă acest proiect, iar în șirul precizărilor făcute a implicat și numele primarului Emil Boc, despre care a spus că ar susține dezvoltarea.

Proiectul e propus în zona Someșeni, în vecinătatea gropii de gunoi a orașului, Pata Rât, unde trăiește cea mai săracă comunitate a Clujului și ar urma să se desfășoare pe un teren de peste 30 de ha. Dezvoltatorii susțin că vor realiza aici un mic “orășel”, cu mii de apartamente și serviciile necesare.

Răspunsul primarului Emil Boc, după ce Zuckerman i-a invocat “susținerea”

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“La Cluj-Napoca, în egală măsură, sunt supuse adoptării procedurilor legale toate proiectele urbanistice care îndeplinesc prevederile legii și, în egală măsură, sunt respinse cele care nu îndeplinesc cerințele legale, indiferent de cine le promovează sau finanțează. Toate procedurile, inclusiv dezbaterile din Comisiile tehnice de urbanism, sunt publice și oricine poate urmări caracterul echidistant al aplicării procedurilor urbanistice”, ne-a transmis Emil Boc. Menționăm că primarul este cel care conduce la Cluj ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, din care mai fac parte arhitectul-șef și specialiști în arhitectură și urbanism și, într-adevăr, acestea sunt transmise online și deschise publicului. Rolul comisiei este însă unul consultativ, pentru arhitectul-șef care semnează documentațiile. Ulterior, acestea sunt supuse aprobării Consiliului Local.

“Nu am făcut niciodată nicio declarație cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului amintit de către dvs (Transilvania Smart City, n.red.). O mică parte din proiect a parcurs procedurile legale, iar restul va fi aprobat sau nu în funcție de respectarea condiționalităților urbanistice incidente în cauză. În concluzie, Primăria promovează sau nu promovează în procedurile legale proiectele în funcție de îndeplinirea sau nu a condițiilor legale, și nu în funcție de investitorul care solicită aprobarea”, a declarat Emil Boc.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de urbanizare pentru etapa 1 a proiectului poate fi consultat AICI

Conform prezentării dezvoltatorilor, etapa 1 a proiectului se va întinde pe 4,6 ha din cele 34,5 ha, se va încheia la finalul anului 2023 și va include, pe lângă apartamente, grădiniță și creșă, spații verzi și loc de joacă pentru copii.

Context. Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a participat, marți, la lansarea unui proiect imobiliar la Cluj, fiind prezentat drept avocat al proiectului de către organizatori.

Ulterior, acesta afirma, într-un comunicat remis miercuri seara presei, că nici el, nici DLA Piper, firma de avocatură la care este asociat nu reprezintă proiectul imobiliar Smart City Development din Cluj. Acesta susține însă că a vizitat marți șantierul pentru a vedea cu ochii săi dezvoltarea proiectului în valoare de două miliarde de dolari. În cadrul declarației, acesta l-a menționat și pe primarul Emil Boc. Fostul ambasador a menționat în comunicatul său că proiectul Smart City ar fi susținut de Primăria Clujului și de primarul Emil Boc, ca fiind soluția pentru nevoile viitoare de creștere ale Clujului.

“Proiectul Smart City este susținut de orașul Cluj și de primarul acestuia, Emil Boc, ca fiind soluția pentru nevoile viitoare de creștere ale Clujului”, transmisese Zuckerman.

Proiectul și investitorii noi și vechi

Promotorii TSM au anunțat recent, cu o filmare pe teren, „start pentru proiectul imobiliar gigant de aproape 2 miliarde de euro la Cluj-Napoca” (zona str Moș Ion Roată), un proiect de 12.000 de apartamente, care ar urma să aibă și servicii comerciale, medicale, de educație și chiar un studio de film.

Proiectul, prezentat de Realitatea.

Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus, a anunțat recent într-un comunicat postat pe site-ul televiziunii că ar fi intrat în acționariatul proiectului imobiliar „Transilvania Smart City”, derulat de apropiații Elenei Udrea.

Păcuraru, care a ispășit în închisoare o condamnare pentru corupție, susține că a intrat în proiect alături de Miron Mitrea (partenerul său de faceri, și el condamnat definitiv pentru corupție) și Bobby Păunescu, fiul afaceristului George Constantin Păunescu.

Acționarii „Transilvania Smart City” sunt Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, cu care are un copil, și Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, arată datele G4Media.

Elena Udrea este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute.

Un alt participant la proiect este Cozmin Gușă, potrivit comunicatului citat. Gușă s-a remarcat în ultimul an prin promovarea constantă a unor idei similare cu cele ale propagandei ruse cu privire la invazia din Ucraina.

Proiectul, cu diverși promotori, e în discuție de ani de zile. A fost susținut la Urbanism de avocatul Elenei Udrea. Și lăudat

Planul Urbanistic Zonal pentru un cartier nou în Someșeni pe 34,2 hectare a fost discutat în comisia de urbanism a Primăriei la finalul ședinței din 30 iulie 2020, conform Actualdecluj.ro. Primarul Emil Boc a ținut să spună că la o discuție precedentă s-a stat foarte mult pe proiect și s-a discutat mai bine de două ore. Ulterior a rezultat o variantă apreciată de cei din comisie, mai precis de arhitectul Adrian Iancu, care a felicitat-o pe arhitecta Narcisa Pop de la Arhi Beast, cea care s-a ocupat de proiect. Boc a ținut să felicite faptul că proiectul vorbește o limbă europeană și că “se merge pe o gândire globală”.

Cu toate acestea, nu e prima oară când primarul laudă sau critică un proiect în ședințele CTATU.

Pentru cauza beneficiarilor a pledat atunci avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, reprezentant al investitorilor, care a propus, în discuțiile pentru obținerea avizului, o creșă cu 90 de locuri și curte, în prima etapă a proiectului care cuprinde 5 blocuri, din care două blocuri cu câte 13 niveluri supraterane și alte două cu câte 11 niveluri.

“Civicii” de la Cluj lansează scrisoare deschisă 

Proiectul imobiliar – mamut, de mii de locuințe, demarat în vecinătatea gropii de gunoi unde trăiește cea mai săracă comunitate a orașului Cluj-Napoca, a stârnit reacții la Cluj. După ce dezvoltatorii și noii asociați din cadrul proiectului au anunțat demararea acestuia, în noua formulă, reprezentanții unor asociații civice au lansat o scrisoare deschisă, cerând o strategie concretă legată de oamenii care locuiesc la Pata Rât și invocând „suspiciunile de corupție care planează în jurul investitorilor imobiliari”. Aceștia au trimis o scrisoare deschisă către Emil Boc și dezvoltatorii imobiliari și au integrat subiectul și într-un protest legat de tema locuirii precare, planificat în acest final de săptămână în oraș.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. @ Emil Boc a primit bani de ,,curea lată” la Cluj , ?
    ,,,Clujul va avea centură de 1,4 miliarde de euro.” , ?

  2. Parcul de la sf.petru, crește calitatea vieții în cluj napoca,io fac 1ora până în Mănăștur, auzi că crește calitatea vieții!!! ești nebun!!!

  3. Ce treabă am eu sau tu Boc cu Floreștiul,Apahida etc.tu îmi f**i viața la propiu,lasane d******i în pace, să putem respira!!!

  4. Înainte să fii tu primar or prim ministru cluj napoca a fost un centru universitar și medical , clujenii pleacă!!!! Tu faci asta!!!

  5. Domnule Boc,de ce trebuie să-mi trimit copii în alte cartiere cu autobuzul, când la 10 m am școlă și grădiniță,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.