Rata inflaţiei din Israel a crescut în august până la cel mai ridicat nivel din aproape un an. Printre principalele cauze sunt problemele de aprovizionare legate de război

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Rata inflaţiei din Israel a crescut în august până la cel mai ridicat nivel din aproape un an, au arătat duminică datele Biroului Central de Statistică, reducând probabilitatea unor noi reduceri ale dobânzii de referinţă în curând, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,6% luna trecută, de la 3,2% în iulie, cel mai ridicat nivel din octombrie anul trecut. A fost cu mult peste aşteptările de 3,2% dintr-un sondaj Reuters şi depăşeşte cu mult intervalul ţintă anual al guvernului, de 1-3%.

Oficialii guvernamentali au acuzat în mare măsură problemele de aprovizionare legate de război pentru creşterea inflaţiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Indicele preţurilor de consum a fost peste aşteptări, de 0,9%, în august, faţă de iulie, susţinut de costurile mai mari ale produselor proaspete, alimentelor, locuinţelor, transporturilor, educaţiei şi divertismentului. Acestea au fost doar parţial compensate de scăderile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, telecomunicaţii şi mobilă.

După ce a redus rata dobânzii de referinţă în ianuarie, Banca Israelului a lăsat-o neschimbată la reuniunile ulterioare din februarie, aprilie, mai, iulie şi august, invocând tensiuni geopolitice, presiuni în creştere ale preţurilor şi o politică fiscală mai relaxată din cauza războiului Israelului cu grupul militant Hamas.

Următoarea şedinţă a băncii centrale pentru stabilirea politicii monetare va avea loc pe 9 octombrie. Bancherii băncii centrale israeliene au spus că nu se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor până în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: