Ritmul creşterii preţurilor din SUA în ultimul an a fost mai mare decât se prognozase în septembrie, în timp ce cererile de şomaj au înregistrat o creştere neaşteptată în urma uraganului Helene şi a grevei angajaţilor Boeing, a raportat joi Departamentul Muncii, citat de CNBC, după cum transmite News.ro.
Indicele preţurilor de consum, un indicator larg care măsoară costurile bunurilor şi serviciilor în economia SUA, a crescut cu 0,2% ajustat sezonier faţă de august, punând rata anuală a inflaţiei la 2,4%. Ambele citiri au fost cu 0,1 puncte procentuale peste consensul Dow Jones.
Rata anuală a inflaţiei a fost cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât în luna august şi este cea mai scăzută din februarie 2021.
Fără alimente şi energie, preţurile de bază au crescut cu 0,3% faţă de august, punând rata anuală la 3,3%. Ambele citiri de bază au fost, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale peste prognoză.
Un raport separat de joi a arătat că cererile săptămânale de şomaj au atins un maxim de 14 luni, indicând o potenţială temperare pe piaţa muncii, în ciuda creşterii mari a numărului de locuri de muncă non-agricole în septembrie. Cu toate acestea, cea mai mare parte a valului ar putea fi legată de uragan şi greva de la Boeing.
O mare parte din accelerarea inflaţiei a provenit dintr-o creştere cu 0,4% a preţurilor la alimente şi o creştere cu 0,2% a costurilor pentru locuinţe, a spus Biroul de Statistică a Muncii în comunicat. Acest lucru a compensat scăderea cu 1,9% a preţurilor la energie.
Alte elemente care au contribuit la inflaţie au inclus o creştere cu 0,3% a costurilor vehiculelor uzate şi o creştere cu 0,2% a vehiculelor noi. Serviciile de îngrijire medicală au crescut cu 0,7%, iar preţurile la îmbrăcăminte au crescut cu 1,1%.
Contractele futures pe bursă au scăzut în urma raportului, în timp ce randamentele Trezoreriei au fost mixte.
Datele vin în momentul în care Rezerva Federală a început să scadă ratele dobânzilor de referinţă. După o reducere de jumătate de punct procentual în septembrie, este aşteaptat ca banca centrală să continue reducerea, deşi ritmul şi amploarea rămân sub semnul întrebării.