Războiul din Ucraina va reduce la jumătate creșterea comerțului global, avertizează Organizația Mondială a Comerțului

Redacția apr. 2, 2022 0 comentarii
vapor, transport maritim, containere, comert

Războiul din Ucraina a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să reducă prognoza de creștere a comerțului global pentru acest an, scrie BBC.

Prognoza anterioară de creștere de 4,7% a fost redusă la 2,5% din cauza „impactului războiului și al politicilor aferente”, a declarat șeful OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala.

Reducerea este, de asemenea, legată de problemele continue ale lanțului global de aprovizionare care au început ca urmare a pandemiei.

Ea a spus că întreruperile ar face mâncarea mai costisitoare, spunând că „îngrijorarea mea este că avem o criză alimentară în dezvoltare”.

Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deși Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, ele „sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare”.

„Prima îngrijorare, desigur, este pentru poporul Ucrainei, care este strămutat [și] nu au suficientă mâncare”, a spus ea.

Ea a adăugat că economia globală „va suferi unele consecințe grave” și a spus că țările mai sărace vor simți în special impactul penuriei și „constrângerile de aprovizionare asupra alimentelor”.

Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb, au fost afectate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, conform S&P Global, dar porturile Ucrainei fiind închise, țara se luptă să realizeze exporturi.

„Sunt cu adevărat îngrijorat de foamea care se profilează, în special în țările sărace care nu își pot permite acest lucru”, a avertizat doctorul Okonjo-Iweala.

Folosind Africa ca exemplu, fostul ministru de finanțe nigerian a spus că 35 din 55 de țări de acolo au importat grâu și alte cereale din Rusia și Ucraina și 22 au importat îngrășăminte.

„Banca Africană de Dezvoltare arată că, în multe țări, prețurile alimentelor cresc deja cu 20% până la 50%”, a spus ea.

Cu toate acestea, dr. Okonjo-Iweala a spus că speră că există soluții la problemele de aprovizionare.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente, costul altor mărfuri a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor că războiul și sancțiunile economice asupra Rusiei vor duce la întreruperi de aprovizionare.

Industria minieră a Rusiei este extrem de importantă pentru multe substanțe precum paladiu, fiind responsabilă pentru 40% din producția globală de metal, care este esențial pentru producătorii de mașini.

Chiar înainte de războiul din Ucraina, pandemia a provocat o debalansare între cerere și ofertă în multe industrii, ceea ce a împins prețurile în sus, iar Fondul Monetar Internațional a avertizat că inflația în creștere va reduce creșterea economică globală în acest an.

„Pe termen scurt și mediu, cred că vom vedea că aceste presiuni inflaționiste continuă”, a spus dr. Okonjo-Iweala.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *