Reacţii puternice după retrogradarea ratingului SUA de către Moody’s: ”Un semnal de alarmă”, măsură ”simbolică, dar semnificativă”, ”scandaloasă şi politizată”

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425 Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Decizia agenţiei Moody’s de a retrograda ratingul de credit al Statelor Unite de la ”Aaa” la ”Aa1”, pentru prima dată din 1917, a stârnit reacţii vehemente din partea economiştilor, politicienilor şi analiştilor de pe Wall Street. În timp ce unii văd în acest gest o consecinţă logică a exploziei datoriei publice şi a polarizării politice, alţii acuză agenţia de motivaţii politice şi minimalizează efectul imediat asupra pieţelor, relatează Reuters, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Liderii politici au reacţionat dur:

Chuck Schumer, liderul democrat din Senatul SUA, a numit retrogradarea ”un semnal de alarmă pentru Donald Trump şi republicani”, acuzându-i că promovează politici fiscale nesustenabile şi un plan de reduceri de taxe ”în valoare de trilioane de dolari pentru ultra-bogaţi”

În tabăra conservatoare, Stephen Moore, fost consilier economic al lui Trump, a respins dur decizia: ”Scandaloasă. Moody’s a devenit un braţ politic al Partidului Democrat. Dacă un bond garantat de SUA nu e activ de top, atunci ce este?”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Economiştii sunt împărţiţi: simbolism vs. impact real

Carol Schleif de la BMO Private Wealth a remarcat că decizia nu este şocantă, Moody’s fiind ultima dintre cele trei mari agenţii care a coborât ratingul SUA: ”Poate da un semnal de prudenţă investitorilor, dar este mai degrabă simbolică.”

Lawrence Gillum de la LPL Financial a subliniat că ”până când piaţa nu reacţionează mai agresiv – prin creşteri de randamente – e puţin probabil ca Washingtonul să ia în serios acest downgrade.”

James Humphries, de la Mindset Wealth Management, a atras însă atenţia asupra riscurilor pe termen lung: ”Costurile anuale cu dobânda ar putea depăşi 1 trilion de dolari în următorii ani, depăşind cheltuielile cu apărarea şi Medicare. Nu e o criză de lichiditate, dar dinamica fiscală devine greu de ignorat.”

Piaţa obligaţiunilor, în aşteptare: între alertă şi indiferenţă

Profesorul Darrell Duffie de la Stanford a afirmat că ”mesajul a fost deja recepţionat: SUA au o datorie prea mare. Dar nu e clar dacă Congresul va reacţiona.”

Christopher Hodge, de la Natixis, crede că piaţa va impune într-un final disciplina fiscală, ”dar, pentru moment, cererea pentru titlurile americane rămâne robustă.”

În acelaşi timp, Talley Leger, strateg la Wealth Consulting Group, priveşte optimist situaţia: ”Downgrade-ul e întârziat. Eu l-aş folosi ca indicator contrar, e un moment bun pentru a cumpăra active în dolari.”

Impactul politic: un nou eşec pentru administraţia Trump

Retrogradarea vine la doar câteva ore după ce un proiect major de lege fiscală susţinut de preşedintele Donald Trump a fost blocat în Congres de propriii săi colegi republicani. Lipsa unui consens pe tema reducerilor de cheltuieli a alimentat temerile Moody’s privind incapacitatea guvernului american de a gestiona deficitul bugetar.

Tom Di Galoma, de la Mischler Financial, a catalogat decizia Moody’s ca ”foarte surprinzătoare”, în timp ce Jay Hatfield, de la Infrastructure Capital Advisors, avertizează că ”pieţele sunt foarte vulnerabile în acest moment şi putem vedea o reacţie negativă semnificativă.”

Efectele imediate pe pieţele financiare ale deciziei Moody’s par a fi limitate, dar retrogradarea reprezintă o nouă etapă în deteriorarea încrederii în soliditatea fiscală a SUA. Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Moody’s, Fitch şi S&P, au acum o viziune comună: Statele Unite trebuie să-şi revizuiască modelul de cheltuieli şi venituri dacă vor să evite costuri tot mai mari ale împrumuturilor în viitor.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.