Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producţia va coborî cu 30% / „Situația în estul Europei este foarte gravă” / „E o provocare să cultivi porumb într-un cuptor”

G4Food aug. 23, 2024 0 comentarii
seceta canicula agricultura grau porumb Sursa foto: Pixabay / Remaztered Studio

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o recoltă mai mică de porumb în acest an, după ce seceta şi canicula au devastat culturile din România, fapt care a contracarat impulsul dat de ploile ce au căzut în vestul continentului, susţin analiştii intervievaţi de Reuters, transmite Agerpres.

O producţie mai mică ar putea face din blocul comunitar, care este deja un importator net de porumb, şi mai dependent de furnizori externi în acest sezon, în special în condiţiile în care UE se aşteaptă să recolteze cantităţi mai mici de grâu şi orz, care pot fi utilizate ca nutreţ pentru animale, la fel ca porumbul.

Organismele de prognoză şi-au revizuit semnificativ estimările referitoare la recolta de porumb a UE, până la 60 – 61 milioane de tone, sub recolta de anul trecut, care s-a situat la 63 milioane de tone, dar peste recolta de 53 de milioane de tone din 2022, când Europa a fost lovită de o secetă extinsă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Situaţia în estul Europei este una foarte gravă, la fel ca în urmă cu doi ani. Vestul Europei este în regulă, iar asta va salva situaţia comparativ cu 2022”, a declarat Maxence Devillers, analist la Argus.

România, care anterior concura cu Franţa pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, a fost lovită de numeroase valuri de secetă şi caniculă, care au afectat şi culturile de porumb din Ucraina şi Rusia.

Unii analişti se aşteaptă ca recolta de porumb a României să scadă cu aproximativ 30% faţă de cea de aproape 11 milioane de tone înregistrată anul trecut, iar analiştii de la Argus mizează pe o producţie de 7,5 milioane de tone în acest an, în timp ce firma românească AgroBrane ia în calcul o producţie de 7,7 milioane de tone.

„Este o provocare să cultivi porumb într-un cuptor”, a spus Gabriel Razi, de la firma AgroBrane, menţionând faptul că în luna iulie culturile de porumb s-au confruntat cu temperaturi de 40 de grade Celsius. “Este unul din cele mai dificile sezoane cu care s-au confruntat fermierii români”, a adăugat Gabriel Razi, la un webinar organizat de Trend&Hedge Club.

În schimb, în Franţa, nivelul de umiditate favorabil oferă condiţii mai bune. În plus, creşterea suprafeţelor însămânţate cu porumb ar putea permite Franţei să înregistreze o recoltă mai bună în acest an comparativ cu cea de anul trecut.

„În Franţa, situaţia este amestecată, dar producţia ar trebui să fie bună”, a estimat Maxence Devillers, care mizează pe o recoltă de peste 14 milioane de tone, cu puţin peste estimările iniţiale ale Ministerului francez al Agriculturii.

Ploile abundente ar putea duce la randamente mai mari şi în alte părţi ale Europei, cum este Polonia, însă reducerea suprafeţelor însămânţate cu porumb ar putea duce la o producţie mai mică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: