Consiliul Concurenţei recomandă schimbarea programului Start-up Nation: Unele aspecte ar trebui regândite pentru a eficientiza cheltuirea banilor. Obiectivele măsurilor de sprijin trebuie să fie clar definite şi cuantificabile

tineri, start up nation, laptop, adolescenti, business sursa foto: Unsplash/ John Schnobrich

Consiliul Concurenţei vine cu recomandări pentru eficientizarea programului de susţinere a IMM-urilor Start-up Nation – România şi arată că unele aspecte ar trebui regândite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocaţi. Autoritatea de concurenţă susţine că trebuie să se facă o selecţie a sectoarelor economice cărora li se adresează schema de ajutor pentru a stimula acele domenii competitive, iar obiectivele măsurilor de sprijin trebuie să fie clar definite şi cuantificabile, transmite News.ro.

”În cadrul programului de susţinere a IMM-urilor „Start-up Nation – România” s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis în valoare totală de 2,89 miliarde lei. Cu toate acestea, unele aspecte ar trebui regândite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocaţi, este concluzia analizei privind impactul acestei scheme de ajutor, realizată de Consiliul Concurenţei”, precizează autoritatea de concurenţă.

Schema de ajutor de minimis al cărei impact a fost evaluat este aferentă programului „Start‑up Nation” (SUN) şi avea ca principale obiective stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), îmbunătăţirea performanţelor economice ale IMM-urilor, crearea de noi locuri de muncă, inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate, şomerilor şi absolvenţilor şi creşterea investiţiilor în tehnologii noi inovative.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Plecând de la aceste obiective, Consiliul Concurenţei a analizat impactul ajutoarelor acordate IMM-urilor care au participat la cele două apeluri de proiecte din cadrul schemei, organizate în 2017, respectiv 2018, şi a făcut o serie de recomandări pentru ca noile scheme de ajutor ce se vor derula în cadrul programului SUN să conducă la rezultate optime.

„Evaluarea rezultatelor programului, derulat în 2017 şi 2018, este necesară pentru a vedea în ce măsură acordarea de ajutoare şi-a atins obiectivele urmărite, astfel încât, pe viitor, să poată fi ajustate diferite elemente precum valoarea ajutorului, condiţiile impuse şi indicatorii de rezultate urmăriţi. În acest fel se va obţine o eficientizare a acordării ajutoarelor şi o mai bună cheltuire a banului public”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În primul rând, Consiliul Concurenţei recomandă ca obiectivele măsurilor de sprijin să fie clar definite şi cuantificabile. De exemplu, obiectivul „îmbunătăţirea performanţelor economice ale IMM-urilor” este vag şi, în absenţa unor clarificări suplimentare, cuantificarea sa este dificilă. Astfel, s-a constatat că îndeplinirea acestui obiectiv este discutabilă, în funcţie de indicatorii analizaţi: din perspectiva menţinerii pe piaţă şi a reducerii riscului de faliment a companiilor schema de ajutor de minimis a avut un impact pozitiv, dar în ceea ce priveşte cifra de afaceri, obiectivul nu a fost îndeplinit, beneficiarii înregistrând cifre de afaceri mai mici decât concurenţii care nu au apelat la sprijin.

De asemenea, autoritatea de concurenţă susţine că trebuie să se facă o selecţie a sectoarelor economice cărora li se adresează schema de ajutor pentru a stimula/consolida acele domenii competitive, capabile să genereze valoare adăugată. Această recomandare vine în contextul în care, atât în cazul apelului din 2017, cât şi al celui din 2018, beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea în anumite sectoare economice (de exemplu construcţii, transport, IT, electricitate, industria prelucrătoare, agricultură, comerţ) au înregistrat rezultate mai slabe decât concurenţii lor (care nu au beneficiat de sprijin). Acest lucru arată că ajutoarele pentru aceste sectoare economice par să fie ineficiente în forma existentă în cadrul schemei de ajutor analizate, dacă nu se regândesc condiţiile de acordare.

La nivelul întregii scheme de ajutor de minimis, au beneficiat de sprijin 15.242 de IMM-uri (7.150 în 2017 şi 8.092 în 2018), care au creat suplimentar (faţă de concurenţii lor) 14.395 locuri de muncă. Pentru fiecare loc de muncă nou creat, IMM-urile au primit 302.648 de lei în 2017 şi 156.855 de lei în 2018.

Astfel, în perioada 2020 – 2022, o companie care a beneficiat de ajutor de stat a avut de două ori mai mulţi angajaţi decât una care nu a beneficiat, iar în anul 2021 numărul angajaţilor unui beneficiar de ajutor a fost, în medie, de patru ori mai mare.

Schema de ajutor de minimis, având un buget maxim de 7,71 miliarde lei, a fost valabilă până la data de 31 decembrie 2020, iar plăţile în cadrul său au putut fi efectuate până la sfârşitul anului 2021.

Deşi în cadrul acestei măsuri de sprijin au fost acordate ajutoare doar în anii 2017 şi 2018, numărul solicitanţilor şi al beneficiarilor de ajutor a fost foarte mare, fiind depuse 49.839 de solicitări (18.188 de solicitări de ajutor în 2017, respectiv 31.651 de cereri în 2018) şi s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis. Valoarea totală a ajutoarelor acordate a fost de 2,89 miliarde lei, din care 420 milioane leiau fost asiguraţi din fonduri europene.

Având în vedere numărul mare de firme care au aplicat pentru obţinerea de ajutor de minimis, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a decis, în 2022, continuarea programului SUN. Această nouă măsură de ajutor este valabilă până la sfârşitul anului 2027 şi are un buget maxim de 11 miliarde de lei, asigurat de la bugetul de stat. Potrivit MEAT, acordarea de noi ajutoare este momentan suspendată, ca urmare a faptului că nu sunt fonduri suficiente pentru a acoperi întregul buget al măsurii.

Cu toate acestea, anul trecut s-a aprobat cadrul general pentru implementarea unor noi scheme de ajutor de minimis, SUN ediţia 2024. În aceste condiţii, autoritatea de concurenţă recomandă comasarea celor două programe (SUN ediţia 2022 şi SUN ediţia 2024) sau încetarea acordării de noi ajutoare în temeiul SUN 2022, având în vedere că cele două scheme se suprapun.

Potrivit actualei legislaţii europene, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu poate depăşi suma de 300.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare. Până în 2023, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu putea depăşi 200.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare sau 100.000 de euro dacă ajutorul se acordă pentru activităţi de transport rutier de mărfuri, în numele unor terţi sau contra cost.

Consiliul Concurenţei îndeplineşte rolul de autoritate naţională de contact în raporturile dintre Comisia Europeană şi autorităţile/instituţiile publice, alţi furnizori şi beneficiarii, implicaţi în procedurile din domeniul ajutorului de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.