Record pentru energiile regenerabile în 2021, dar ritmul este insuficient pentru asigurarea neutralității carbon în 2050

Parc eolian Sursa foto: Pixabay

Anul 2021 a cunoscut o dezvoltare inedită a capacităților de energie regenerabilă în lume, un ritm însă insuficient pentru a plasa planeta pe drumul neutralității carbon, potrivit raportului anual al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Acest an ar trebui să doboare recordului anului trecut, cu 290 gigawați (GW) capacități nou instalate, și aceasta în ciuda unui cost sporit al unor componente sau la transporturi, notează raportul publicat miercuri și citat de Le Figaro.

Potrivit AIE, care a revizuit în creștere proiecțiile, 4.800 GW ar trebui să fie disponibili până în 2026, respectiv un spor de +60% în raport cu 2020 și echivalentul capacității electrice accutale a nuclearului și energiilor fosile. Parcul fotovoltaic ar urma să asigure 50% din această creștere iar eolianul offshore ar urma să-și tripleze capacitățile. Avansul este notat în toate regiunile, în frunte cu China (1.200 GW capacități eoliene și solare sunt așteptate până în 2026, respectiv cu patru ani mai devreme decât obiectivul oficial). În India, sectorul energiilor regenerabile urmează să se dubleze în raport cu ritmul înregistrat în perioada 2015-2020.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu toate acestea, dacă prețurile componentelor și materialelor vor rămâne ridicate până la finele lui 2022, costul investițiilor în eolian ar putea regăsi nivelul dinaintea lui 2015 iar în sectorul solar trei ani de cădere a prețurilor ar putea fi șterși, avertizează organizația. „Prețurile actuale ridicate la materiale ridică provocări pentru sectorul energiilor regenerabile, dar prețurile ridicate la energiile fosile fac acest domeniu și mai competitiv”, a subliniat directorul Agenției, Fatih Birol.

În ceea ce privește barajele, energiile bio sau geotermale, expansiunea lor nu va reprezenta decât 11% din creșterea energiilor regenerabile până în 2026, în special din cauza unui deficit de susținere.

Însă acest avans așteptat nu va fi suficient pentru ca lumea să se plaseze pe drumul neutralității carbon în 2050, obiectiv necesar pentru a menține încălzirea globală sub 1,5°C în raport cu perioada preindustrială. Pentru acest lucru, ar trebui ca ritmul capacităților de energii regenerabile noi până în 2026 să se dubleze în raport cu previziunile AIE iar creșterea cererii de biocarburanți să fie de patru ori mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: