Registrul Comerțului, clarificări privind noile coduri CAEN care includ prostituția: Nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, întrucât nu este legalizată în România

onrc, registrul comertului Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Registrul Comerțului (ONRC) confirmă faptul că prostituția se regăsește printre noile coduri CAEN valabile de la 1 ianuarie 2025, dar clarifică faptul că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România.

Amintim că o informație că prostituția ar fi fost introdusă printre activitățile legale din România se rostogolește de câteva zile pe rețelele sociale. Acest lucru s-ar fi întâmplat odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025. Pe unele site-uri apare informația că prostituția a fost introdusă în cadrul unui cod CAEN. Totuși, niciun site oficial al unei instituții românești nu indică prostituția printre activitățile reglementate de noile CAEN-uri, însă ele nu detaliază CAEN-ul respectiv – 9969. Însă noua clasificare europeană a CAEN-urilor în vigoare de anul acesta, pe care și România a transpus-o, detaliază acest CAEN și, într-adevăr, prostituția este inclusă printre activități. Practic, instituțiile românești au transpus legislația europeană mot-a-mot, fără să țină cont de legislația românească. Menționăm că „simplificarea” codurilor CAEN deja a adus noi probleme la ONRC și unii antreprenori au spus că „mai mult îi încurcă”.

ONRC confirmă introducerea prostituției printre codurile CAEN. Totuși, spune că aceasta rămâne o activitate ilegală: „Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România”.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

ONRC susține astfel că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Instituția mai susține că clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3.

ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, susține că doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului.

Drept urmare, ONRC informează că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.

Registrul Comerțului confirmă, de asemenea, că noile coduri CAEN au fost preluate din legislația europeană. „Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire”, arată instituția.