Numeroase investiții întârziate din cauza pandemiei au fost deblocate recent de marile companii, mai ales în vestul țării, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Politehnica din Timișoara. Se observă un interes crescut pentru eMobility, toate proiectele anunțate în zona automotive având în componență și producerea sau dezvoltarea unor tehnologii pentru mașinile electrice. Cea mai mare provocare pentru companii este să își găsească specialiști în domeniu. Economedia a scris încă de luna trecută că Timișul a ajuns un magnet pentru investiții străine, în special din partea companiilor mari la nivel global puternic axate pe cercetare, dezvoltare și inovație în diferite sectoare, dar și pe tehnologiile viitorului.
Astfel, într-un timp foarte scurt, numai în vestul țării au fost anunțate investiții de aproape un miliard de euro, pentru următorii ani, arată specialiștii universității. Vorbim despre companii din domeniile IT&C și automotive, deja prezente în România, care au ales să își extindă portofoliul de afaceri cu noi proiecte de cercetare sau unități de producție.
Multinaționalele mari, deja prezente în Timișoara, vor să își extindă producția. Însă vorbim și de companii noi. România era deja un jucător important pe piața de componente auto. O firmă mare din Germania a anunțat că de anul viitor va asambla la Timișoara baterii pentru mașini hibrid. Alte multinaționale, în schimb, au în vestul țării departamente de ingineri care dezvoltă tehnologii pentru mașini electrice.
„Există o implicare directă a Universității Politehnica Timișoara atunci când vine vorba de noi investiții. De exemplu, într-un caz Timișoara a fost în competiție cu cel puțin alte două orașe din estul Europei. Au fost întâlniri cu reprezentanții companiei și cu autoritățile locale, iar noi le-am arătat disponibilitate și un răspuns foarte rapid la solicitări. Au vrut să afle ce specializări avem, număr de absolvenți sau ce proiecte de cercetare dezvoltăm. În momentul în care ei primesc niște răspunsuri consistente într-un timp foarte scurt, fără o birocrație excesivă, înseamnă că ești un partener serios, preocupat să îi ajuți să își ducă la îndeplinire planurile”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Cea mai mare provocare a companiilor: recrutarea forței de muncă
În vestul țării, este deja un deficit de ingineri și programatori, iar specialiștii spun că pentru investitori va fi dificil să umple pozițiile nou create.
„În urma discuțiilor cu companiile, noi ne adaptăm programa de studiu astfel încât să satisfacem cerințele din piață, însă nu este suficient. Trebuie să vină și ele cu specialiști, astfel încât să îi crească pe lângă ei pe tinerii cu cunoștințe de bază. În multe cazuri oferim șansa ca acești specialiști să coordoneze lucrări de diplomă sau chiar să predea în cadrul universității. Serviciile de recrutare se vor orienta și spre absolvenți din alte orașe pentru a-i aduce aici. De asemenea, județe precum Arad, Bihor, Hunedoara sau Gorj, vor juca un rol important în dezvoltarea acestor companii, pentru că acolo sunt oameni pe care îi pot forma la Timișoara. Pentru angajați înseamnă salarii mai bune și condiții de muncă atractive pentru că fiecare companie își va dori să îi atragă. Toate acestea, coroborate, vor scădea dorința tinerilor ingineri sau IT-iști să plece în străinătate”, a adăugat Florin Drăgan.