Reminder: Firmele pot depune până vineri declarația privind beneficiarul real. Companiile riscă o amendă de până la 10.000 de lei dacă nu respectă termenul

asigurari, contract, afacere Sursa foto: Pexels

Companiile din România trebuie să depună declarația de beneficiar real până la data de 1 octombrie, în caz contrar riscând o amendă de până la 10.000 de lei. Vestea bună este că în acest an procesul a fost ușor simplificat, fiind eliminată „cererea” pentru depunerea declarației.

Declarația privind beneficiarul real a redevenit obligatorie în acest an, fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui spunând că obligația a fost strecurată pe furiș. Inițial, termenul de depunere era mult mai scurt, însă el a fost prelungit până la 1 octombrie.

Declarația de beneficiar real este o declarație cu toate datele de identificare ale persoanei care deține o firmă sau exercită controlul asupra ei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Inițial, firmele trebuiau să depună o cerere pentru depunerea declarației de beneficiar real (2 pagini), declarația de beneficiar real propriu-zisă (6 pagini), actul de identitate al solicitantului, și dacă este cazul împuternicirea specială în formă autentică, avocațială sau delegație pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale.

Ulterior, procesul a fost simplificat, fiind eliminată cererea pentru depunerea declarației, iar acum declarația de beneficiar real are doar o pagină și jumătate.

De asemenea, au fost introduse mai multe forme și modalități de depunere a declarației, astfel:

  • pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică,
  • pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier,
  • pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.

Așadar, declarația de beneficiar real poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poștă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie.

Modelele noi de declarații privind beneficiarii reali:

• Declarație privind beneficiarii reali – nr. 6 (format editabil)
Acest formular – tip va fi utilizat numai în situația în care declarația este dată în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal.

• Declarație privind beneficiarii reali – nr. 6A (format editabil)
Acest formular – tip este orientativ și poate fi utilizat în cazul declarațiilor pe propria răspundere sub semnătură privată.

Fostul ministru Claudiu Năsui a promis de asemenea că USR PLUS va elimina declarația privind beneficiarul real, după 1 octombrie, printr-un proiect depus în Parlament. El a precizat că vrea ca firmele să transmită informațiile doar la înființare și să le actualizeze dacă survin modificări.

Amendă sau chiar dizolvarea societății

Firmele care nu depun declarația privind beneficiarul real până la data de 1 octombrie riscă o amendă de până la 10.000 de lei „Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.!!! (art. 57 din Legea nr. 129/2019)”, arată Registrul Comerțului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: