Renovarea castelului de la Gilău (Cluj-Napoca) a fost finalizată / Investiție de 30 de milioane de lei / Istoria castelului Rákóczi-Bánffy începe din secolul al XIII-lea

castel-gilau-10-e1703019566998 Sursa foto: Fundaţia Tradiţii Transilvane

Renovarea castelului de la Gilău a fost finalizată și se va redeschide pentru vizitatori în primăvara anului viitor, anunță Cluj24.

Acum a avut loc predarea tehnică a castelului de la Gilău (lângă Cluj-Napoca), proprietate a Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de omul de afaceri şi mecena Elek Nagy. Acesta, născut la Cluj-Napoca, a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de el însuşi, se precizează într-un comunicat de presă emis de fundaţie.

După obţinerea unei finanţări din partea Uniunii Europene în 2017, în anul următor au început lucrările de restaurare. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 30 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene prin guvernul României, din sprijinul acordat de guvernul ungar şi din contribuţia de peste 3 milioane de euro a fundaţiei fondate şi prezidate de Elek Nagy.

Sursa foto: Fundaţia Tradiţii Transilvane

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost câştigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului.

Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Ţara Călatei şi Ţara Moţilor.

Istoria castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău, monument de importanţă naţională, începe din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menţionează deja existenţa unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj.

Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, şi reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă.

Sursa foto: Fundaţia Tradiţii Transilvane

În Evul Mediu, cetatea şi domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparţinut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetăţii a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară şi a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ.

Clădirea a servit ca una din principalele reşedinţe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa.

În anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l în castel romantic şi înfiinţând – după umplerea fostelor şanţuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent.

În urma căsătoriei lui Tamás Barcsay cu Katinka Bánffy, familia Barcsay a intrat în posesia castelului; acesta a fost naţionalizat în 1948 şi a putut fi recuperat de familie abia la începutul anilor 2010. Cele mai frumoase elemente cunoscute ale clădirii datează din timpul episcopului László Geréb (1479-1502), pe lângă piesele gotice târzii apar şi sculpturi din perioada renaşterii transilvane timpurii, de la sfârşitul secolului al XV-lea.