Republica Moldova ar vrea să aducă gaze din Azerbaidjan, într-un contract pe termen lung, în ideea de a diversifica sursa unică de aprovizionare, care acum este România.
Intenția moldovenilor a fost dezvăluită de către prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu exclusiv pentru Trend, cu ocazia viitoarei reuniuni a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaz, care va avea loc la Baku pe 4 aprilie.
El a menționat că, până de curând, Republica Moldova era puternic dependentă de o singură sursă de aprovizionare cu gaze, și anume contractul cu Gazprom (prin Moldovagaz SA). „Cu toate acestea, odată cu finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și integrarea noastră în ENTSOG (European Network of Transmission System Operators for Gas), Moldova și-a restabilit independența energetică și continuă să exploreze noi surse de aprovizionare și rute de tranzit”, a explicat Recean.
Prim-ministrul a menționat că prioritățile-cheie ale Moldovei la reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaz vor fi:
– independența energetică și diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare pentru a spori reziliența Moldovei;
– securitatea și durabilitatea energetică, asigurarea resurselor energetice neîntrerupte și accesibile pentru cetățenii țării;
– consolidarea cooperării regionale în cadrul coridorului sudic de gaze și al coridorului transbalcanic de gaze.
„Astăzi, Moldova nu mai este un stat vulnerabil din punct de vedere energetic sau șantajabil, iar noi intenționăm să menținem această stabilitate. Republica Moldova rămâne deschisă pentru a discuta noi parteneriate energetice și acorduri de aprovizionare pe termen lung care sunt în concordanță cu strategia noastră de securitate energetică. Angajamentele noastre în temeiul scrisorii de intenție semnate între Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană confirmă angajamentul nostru față de diversificarea energetică și cooperarea regională.
Susținem ferm extinderea Coridorului Sudic de Gaze (SGC) și rolul acestuia în consolidarea securității energetice a Europei. Moldova urmărește să își consolideze independența energetică prin extinderea legăturilor sale cu rute alternative de aprovizionare, inclusiv prin parteneriate implementate în cadrul SGC”, a mai spus Recean.
În plus, după cum a menționat prim-ministrul, datorită apartenenței sale la Inițiativa privind Rețeaua de gaze a Europei Centrale și de Sud-Est (CESEC), Republica Moldova este astăzi un participant activ la arhitectura regională de securitate energetică și o țară de tranzit cheie în cadrul Coridorului Sudic de Gaze și al Coridorului Transbalcanic.
„Republica Moldova manifestă un interes deosebit pentru încheierea unor contracte pe termen lung cu Azerbaidjanul, ca parte a strategiei noastre de a asigura cetățenilor o aprovizionare fiabilă și neîntreruptă cu gaze. Explorăm posibilitățile de a asigura volume stabile prin intermediul companiei noastre de stat de gaze SA Energocom, în conformitate cu strategia mai largă de diversificare energetică a Republicii Moldova. Moldova apreciază foarte mult rolul Azerbaidjanului de furnizor fiabil de energie”, a mai spus Recean.
Este de precizat că orice gaze ar aduce Moldova din Azerbaijan sau o altă țară din regiune, cum ar fi Turcia, trebuie să treacă prin Bulgaria și prin rețeaua românească a Transgaz. În acest moment, noi suntem singura sursă de gaze a Moldovei, toate cantitățile necesare vecinilor provenind de la noi, fie direct din producția internă, fie asigurând tranzit.