Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare în 2023 cu circa 70%

Maia Sandu, Republica Moldova Sursa foto: Facebook

Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare anul viitor cu circa 70%. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, țară care se află chiar la frontiera războiului provocat de Rusia în Ucraina, transmite Radio Chișinău, potrivit Rador.

Cheltuielile pentru sectorul de „Apărare Națională” în Rep. Moldova vor crește în 2023  cu aproape 70% comparativ cu anul 2022 și vor constitui 0, 5 la sută din PIB, a anunțat ministrul apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului anual de integrare europeană desfășurat la Chișinău.

Potrivit ministrului creșterea bugetară este salutabilă, dar insufientă pentru necesitățile actuale ale Republicii Moldova, care s-ar ridica în acest moment la aproximativ 2% din PIB. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a precizat că „resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Anatolie Nosatâi a mai spus că amenințările de securitate de ordin extern sunt în primul rând războiul de pe teritoriul Ucrainei.

În plan intern sunt amenințări care țin de regimul separatist transnistrean, prezența trupelor ruse și depozitul de la Cobasna. Nu putem neglija și riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe interesate de destabilizarea situației, a mai spus ministrul.

În urmă cu o săptămână, autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea orașului Briceni, în apropiere de granița cu Ucraina. Anterior, o altă rachetă care a căzut pe teritoriul Rep. Moldova, după ce a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în orașul Naslavcea, tot în apropiere de frontiera cu Ucraina. La începutul lunii octombrie, trei rachete rusești au survolat teritoriul Rep. Moldova în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei vecine.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *