Reuters: Băncile occidentale fac lobby împotriva planului UE privind activele rusești 

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

Unele bănci occidentale au început să facă lobby contra propunerilor Uniunii Europene de a redistribui miliarde de euro din dobânzile la activele ruseşti îngheţate în Occident, din cauza temerilor că s-ar putea confrunta cu litigii costisitoare, potrivit surselor Reuters, citate de Agerpres.

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar, împreună cu cele din G7, au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub formă de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Conform planului sugerat de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care este discutat la summitul european de joi şi vineri, 90% dintre veniturile produse de aceste active ruseşti îngheţate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie transferate Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal la înarmarea Ucrainei. Diferenţa de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene. Şeful diplomaţiei UE a estimat la circa trei miliarde de euro anual veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate.

Unele bănci se tem că ulterior ar putea fi considerate răspunzătoare de Rusia dacă sunt implicate în procesul de transfer de bani către Ucraina şi planul UE ar putea fi extins la activele din conturile deţinute de companiile şi persoanele fizice sancţionate. O altfel de extindere nu a fost discutată de UE.

Sursele sunt de asemenea îngrijorate că propunerile ar putea adânci erodarea încrederii în sistemul bancar occidental. Ele spun că împărtăşesc temerile autorităţilor britanice şi din zona euro, semnalând că vor urma probabil procese după atenuarea sau ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei.

Rusia a calificat miercuri drept „furt şi banditism” propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, propunere care, dacă va fi implementată, mai afirmă Moscova, va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.

Euroclear deţine echivalentul a 190 de miliarde de euro – numerar şi titluri de valoare ale ale Băncii Centrale a Rusiei. Băncile occidentale au de asemenea miliarde de euro, lire sterline şi dolari în active deţinute de companiile şi persoanele fizice sancţionate.

Peste 3,5 milioane de ruşi au active îngheţate peste hotare, în valoare de aproximativ 1.500 miliarde de ruble (16,32 miliarde de dolari), a anunţat anul trecut ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

Permiterea confiscării şi redistribuirii dobânzilor acumulate de acele active ar putea determina proprietarii activelor să dea în judecată băncile occidentale, susţin sursele.

Şi Rusia a confiscat active şi a instalat conduceri noi la subsidiarele companiilor occidentale şi a forţat firmele care s-au retras de pe piaţa rusă să vândă la discounturi semnificative, ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Sursele susţin că băncile caută consiliere juridică pe tema despăgubirilor care ar putea fi solicitate în urma participării la planul UE.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

Comentarii

  1. Nu numai bancile, si Papa care-i cunoaste foarte bine, le-a spus hotilor si criminalilor UE sa aiba curajul si sa ridice steagul alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *