Fostul președinte american Donald Trump ar încerca să anuleze o mare parte din munca depusă de administrația Biden pentru combaterea schimbărilor climatice dacă va reveni la putere după alegerile din noiembrie și va lansa noi eforturi pentru a extinde producția de combustibili fosili, potrivit experților republicani în politici și site-ului de campanie al lui Trump.
Iată câteva dintre mișcările probabile, potrivit unei analize Reuters:
Pauză în ceea ce privește autorizațiile de export de gaz natural lichefiat
O nouă președinție Trump ar pune probabil rapid capăt unei pauze temporare asupra noilor permise de export de gaz natural lichefiat (GNL) pe care președintele american Joe Biden a implementat-o în acest an, în așteptarea unei revizuiri a impactului lor economic și de mediu. Statele Unite au devenit principalul exportator mondial de GNL, după ce invazia Rusiei în Ucraina i-a determinat pe aliații americani să caute alternative la gazele naturale rusești, un avantaj pentru dezvoltatorii de gaze, dar o îngrijorare pentru apărătorii climei și ai mediului.
Taxa pentru emisiile de metan
O Casă Albă a lui Trump ar încerca probabil să elimine o regulă viitoare a Agenției pentru Protecția Mediului care prevede impunerea unei taxe de 900-1.500 de dolari pe tonă pentru emisiile de metan pentru industria petrolieră și gazieră. Măsura a fost adoptată ca o modalitate de reducere a emisiilor acestui puternic gaz cu efect de seră, dar se confruntă cu o rezistență puternică din partea industriei forajului și a companiilor de conducte, îngrijorate că le va afecta rezultatele financiare.
Mai multe foraje
O a doua administrație Trump ar reface probabil programul de leasing în domeniul petrolului și gazelor offshore, întins pe cinci ani, pentru a extinde dimensiunea și domeniul de aplicare al licitațiilor de foraj. Administrația Biden a întocmit planul existent cu un număr record de licitații, ca parte a eforturilor sale mai ample de a iniția o tranziție către surse de energie mai puțin poluante. Dacă republicanii controlează Congresul după alegerile din noiembrie, o a doua administrație Trump ar putea, de asemenea, să ia măsuri pentru a vinde mai multe terenuri federale statelor care doresc să stimuleze extracția de minerale, petrol și gaze.
Retragerea din Acordul de la Paris
Echipa de campanie a lui Trump a promis că va retrage din nou Statele Unite dintr-un pact internațional de combatere a schimbărilor climatice. Trump a retras SUA din Acordul de la Paris în timpul primului său mandat, dar Biden a revenit rapid asupra acestei măsuri după ce a fost ales și de atunci a încercat să restabilească credibilitatea și leadership-ul SUA în eforturile globale privind clima.
Noi reguli pentru mașinile electrice
O nouă președinție Trump ar îndruma probabil Agenția pentru Protecția Mediului să revizuiască standardele de eficiență a vehiculelor, care sunt concepute pentru a împinge producătorii de automobile să treacă mai repede la producerea de mașini și camioane alimentate cu baterii în acest deceniu.
Modificări ale legii privind reducerea inflației (IRA), eliminarea unor scutiri de impozite pentru mediu
Grupurile de reflecție conservatoare Heritage Foundation și America First Policy Institute analizează, de asemenea, modalitățile prin care Trump ar putea renunța la scutirile de impozite din legea de aproximativ 400 de miliarde de dolari a lui Biden privind clima, IRA, astfel încât banii să poată fi folosiți în alte scopuri, cum ar fi finanțarea extinderilor Legii privind reducerile de impozite și locurile de muncă, care urmează să expire în 2025. Dar realizarea acestui lucru va depinde de faptul dacă republicanii vor controla atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul după alegerile din noiembrie și dacă vor fi dispuși să elimine subvențiile de care beneficiază mai ales statele republicane.