Revoluția automatizării. Timișoreanul care a creat în Arizona o fabrică operată de un singur om: „Văd un viitor în care roboții vor deveni extensii ale mâinilor oamenilor”

Ștefan Both apr. 7, 2025 0 comentarii 6911 vizualizări
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma

Industria producției se schimbă radical. Automatizarea avansată și inteligența artificială nu mai sunt doar concepte de viitor, ci realități care rescriu regulile. Timișoreanul Sergio Goma, absolvent al Universității Politehnica Timișoara și fost lider în tehnologie la Qualcomm San Diego, a fost invitat de UPT să dezvăluie cum a reușit să creeze, în Arizona, o fabrică complet automatizată, operată de un singur om.

Specialist în inginerie informatică, timișoreanul a decis, în 1999, să emigreze în Canada, iar ulterior să se mute în Statele Unite ale Americii, unde a avut o carieră de 16 ani în cadrul companiei Qualcomm, renumită pentru realizarea de semiconductoare, software, echipamente de telecomunicații și servicii legate de tehnologia wireless.

„Am vrut să plec din țară pe când aveam vreo 12 ani. Pentru mine, ce se întâmpla aici nu funcționa. La vremea respectivă, aveam doar trei posibilități de emigrare legală: Canada, Australia și Irlanda. În 1999, am ajuns în Canada, unde am stat aproape zece ani. Dar, cel mai important, mi-am construit experiența. Jobul meu era de chip designer. Toate camerele din telefoanele mobile sunt bazate pe un standard de comunicație la care am lucrat eu și… după aceea m-am mutat în Statele Unite, unde am început să fac cercetare și dezvoltare în cadrul Qualcomm, unde, în final, am fost director de tehnologie. Acolo am stat până anul trecut”, a declarat Sergio Goma.

Sergio Goma în fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma

Fabrica cu un singur angajat

După o carieră de succes la Qualcomm, unde a lucrat la tehnologii de ultimă generație, Sergio Goma a fondat și implementat, în Arizona, un model unic de „one-man factory”. Este o fabrică ce produce malț pentru industria berii, unde procesele sunt complet automatizate, un model care reduce costurile și crește eficiența.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Tot timpul aveam trei laptopuri și patru telefoane mobile după mine, meetinguri noaptea, traininguri în Taiwan, China, călătorii peste tot… Și am vrut să fac altceva. Conceptul pe care l-am pus în practică se numește <one-man factory>. Ideea de bază este că dezvoltarea tehnologică actuală îți permite să creezi o fabrică întreținută și operată de o singură persoană. Asta este posibil datorită automatizării și tehnologiei la care avem acces în prezent. Fabrica procesează cereale pentru industria berii. Produce malț pentru bere și funcționează 24/7, cu o capacitate de peste 30 de tone pe săptămână”, a mai spus Sergio Goma.

„Acesta este un posibil viitor pentru următorii 30 de ani”

Unde vom ajunge cu tehnologia? Care sunt provocările și limitele automatizării totale? Sunt întrebări la care Sergio Goma este cel mai în măsură să răspundă.

„După părerea mea, pentru că este atât de ușor să faci asta, văd un viitor în care aceste fabrici, cu un singur angajat, vor deveni foarte numeroase. Și vor fi amplasate în locații izolate. Vei avea acces de oriunde, te vei putea conecta și vei opera un robot care să efectueze toate operațiunile manuale. Îți poți organiza programul cum vrei, să lucrezi de unde vrei și cât vrei. Poți fi într-o cabană în vârful muntelui, îți pui o cască VR pe cap și ești în fabrică, manevrezi un motostivuitor. Te muți în altă parte și operezi un excavator. Văd un viitor în care roboții vor deveni extensii ale mâinilor oamenilor. Am vrut să demonstrez că acest lucru este fezabil. Trebuie să treci dincolo de marketing pentru a înțelege ce este cu adevărat posibil din punct de vedere tehnologic. În loc de conglomerate mari, eficiente prin dimensiune, putem avea firme mici, localizate, care să deservească mai bine comunitățile locale. Însă ele vor fi operate de la distanță. Acesta este un posibil viitor pentru următorii 30 de ani”, a mai spus Goma.

Sergio Goma FOTO UPT

Sergio Goma a fost invitat să susțină o conferință în fața studenților politehniști, în Centrul de Conferințe UPT. Evenimentul a fost o oportunitate unică de a înțelege direcția în care se îndreaptă industria producției și impactul acesteia asupra viitorului pieței muncii.

A pornit de la zero FOTO Sergio Goma
Primele echipamente FOTO Sergio Goma
Primele echipamente FOTO Sergio Goma
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma
Fabrica Sinagua Mart din Arizona FOTO Sergio Goma

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.