Roboți software și la companiile de stat. Transgaz cumpără licențe UiPath pentru a crește productivitatea și eficiența

transgaz Sursa foto: Transgaz

Monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare de aproape 100.000 de lei pentru achiziționarea de licențe UiPath, soft-ul cu care a făcut avere Daniel Dines, oficial cel mai bogat român, cu o avere estimată la aproape 5 miliarde euro.

Compania de stat are nevoie de soft-urile de optimizare UiPath pentru roboții pe care-i folosește pentru automatizări de business și le vrea pentru 2022, pentru că actualele licențe expiră în 22 februarie.

Ofertele sunt așteptate până în 21 decembrie, departajarea lor se face pe criteriul unic al prețului cel mai mic iar livrarea se va face în 10 zile, adică până de Anul Nou, conform caietului de sarcini.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

„În intervalul 2019 – 2021, DTIC a folosit cu succes sisteme de roboți în versiunea Producție, care automatizează execuția unor procese de business printre care  enumerăm: • Prelucrare date și raportare zilnică automatizată; • Prelucrare rapoarte cheltuieli;  • Pilot pentru evidența unor categorii de facturi; • Sistem de prelucrare a fișierelor PDF.

În ultimul an tehnologia și, implicit, sistemul de licențiere au fost modificate prin introducerea de facilități noi livrate printr-un sistem suplimentar: UiPath – Orchestrator Basic obligatoriu pentru ca robotul software să fie funcțional. Roboții software execută programe care pot fi dezvoltate numai pe platforma de  dezvoltare dedicată: Automation Developer. Această platformă este necesară și pentru mentenanța programelor software pentru roboți dezvoltate în Transgaz (actualizări, reparații de bug-uri, extinderi de funcționalități, testări, mutări în alte medii de lucru etc.)”, justifică Transgaz achiziția.

Cât despre beneficiile folosirii soft-urilor UiPath., transportatorul de gaze spune că acestea ar fi productivitatea crescută – „prin preluarea parțială de către robot a muncii repetitive și execuția rapidă a acesteia (cu aplicabilitate concretă curentă în introducerea facturilor, raportări la punctele de interconectare, alte rapoarte)”, eficiența crescută – „prin disponibilitatea 24 ore/zi a robotului. Acesta poate executa munca la orice oră, fără afectarea preciziei sau a vitezei de lucru (cu  aplicabilitate concretă curentă în raportări la punctele de interconectare, alte  rapoarte)”, reducerea erorilor umane – „execuția sau participarea la execuția unor activități se face cu precizie, reducerea erorilor umane fiind semnificativă”.

Soft-urile UiPath câștigă din ce în ce mai mult teren în România. Dincolo de vânzările din mediul privat, produsul dezvoltat de Daniel Dines s-a cumpărat și la stat. Hidroelectrica le folosește la automatizarea procesării cererilor de contractare din partea clienților casnici, iar Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială le-a folosit pentru a digitaliza acordarea ajutorului de șomajului ethnic.

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că actualii clienţi ai UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

În luna aprilie, UiPath s-a listat la bursă pe New York Stock Exchange.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: