România a câștigat procesul cu offshore-ul Alverley Investments Limited și Germen Properties, investitori în proiectul imobiliar Băneasa

ciocan judecator pexels Sursa foto: Pexels

România a câștigat pe 16 martie un proces cu Alverley Investments Limited, vehicul de investiții înregistrat în Cipru, și Germen Properties Ltd. Tribunalul arbitral ICSID a admis lipsa de jurisdicție cu privire la reclamantul Germen și a respins ca inadmisibilă cererea reclamantului Alverley. Cele două companii sunt investitori în proiectul Băneasa.

Totodată, tribunalul i-a obligat pe reclamanți la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4,1 milioane dolari. Plata trebuie efectuată în termen de 60 de zile de la comunicarea hotărârii, în caz contrar reclamanții fiind obligați să plătească dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculată semestrial), până la data efectuării plății.

România a fost reprezentată de asocierea dintre Hunton Andrews Kurth, SCP Toader și Asociații și SCP Cobuz și Asociații.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pretențiile reclamanților au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Prin cererea înregistrată la ICSID în anul 2018, reclamanții au susținut faptul că, în calitate de acționari ai unor societăți românești, au realizat investiții în proiectul imobiliar Băneasa. Investiția a făcut obiectul unei investigații de natură penală, finalizată cu o hotărâre definitivă de condamnare.

Investitorii au susținut că România a încălcat tratatul prin acțiuni de intervenție arbitrală și discriminatorie, a organelor de cercetare penală și a instanțelor judecătorești, prin privarea acestora de posibilitatea de a-și valorifica dreptul de proprietate asupra investițiilor și dreptul la un proces echitabil.

În cadrul procesului s-a instituit sechestru asupra bunurilor societăților și asupra titlului lor de proprietate a terenului din Băneasa. Ca efect, cele două companii au solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: