România a plătit 103 milioane de euro pentru 13 trenuri de metrou, dar bucureștenii nu le vor vedea nici anul acesta. Președintele CA Metrorex anunță „foarte multe nereguli” la fabrica Alstom din Brazilia / S-au aplicat penalități de 10 milioane de euro

aglomeratie metrou metrorex Sursa foto: G4Media.ro

Bucureștenii nu vor circula nici în 2023 cu noile trenuri de metrou cumpărate în 2020 de la Alstom, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei Metrorex, Mihai Barbu. Invitat la B1 TV, Barbu a precizat că, potrivit contractului de 103 milioane de euro, livrarea celor 13 rame din Brazilia ar fi trebuit să înceapă încă din iunie 2022, dar nu vor ajunge în România nici măcar luna viitoare, la ultimul termen pe care l-a transmis producătorul. Mai mult, Barbu spune că la fabrica din Brazilia, echipa Metrorex ar fi identificat „foarte multe nereguli” pe linia de producție, iar penalitățile de întârziere sunt deja de 10 milioane de euro.

Pentru contractul cu Alstom, Metrorex a plătit deja un avans de 20% din valoarea contractului. „Din cauza crizelor multiple nu reușesc să construiască și să livreze la timp trenurile. Ele trebuiau să vină din iunie anul trecut, apoi s-a decalat termenul cu încă un an. Nu au ajuns nici acum. Pentru primul tren au fost invitați colegii din Brazilia unde se construiește și au constatat foarte multe nereguli în construcția acestui tren. Bineînțeles că, ultimul termen pe care l-au avansat, 18 noiembrie parcă, să-l trimită din Brazilia în România pe vas, probabil că nu va fi respectat din cauza acestor neconformități tehnice”, a precizat Barbu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

După livrare, testele pentru punerea în circulație vor dura câteva luni. Din 64 de rame câte ar trebui să circule, Metrorex asigură transportul în subteran cu doar 54 de rame, iar călătorii se înghesuie în stații și vagoane.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Tot de la Alstom, dar prin ARF, Ministerul Transporturilor a cumpărat 37 de trenuri electrice noi, iar livrarea către CFR Călători (pentru primele 12 rame de lung parcurs) se va face pe 2 sau 3 decembrie (2023).

Comentarii

  1. Da dar au îmbogățit o pe doamna Firea și Pandele,cinste Bucureșteni, vin alegerile puneți o Primar să vă mai dea Biciclete,vaucere și manele

  2. Pun pariu că făcea Astra Arad niște garnituri de metrou top și le-am fi avut deja în ogradă. Da na, tre să curgă șpăgile pe la ministere.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.