România a primit aprobarea UE pentru schema de finanțare a contractelor pentru diferență: 3 miliarde de euro pentru proiecte de energie solară și eoliană

Rombat Datacor parc fotovoltaic

Comisia Europeană a aprobat pentru România o schemă a contractelor pentru diferență  în valoare de 3 miliarde de euro pentru a sprijini instalațiile eoliene și solare fotovoltaice pe uscat în vederea stimulării tranziției către o economie net zero, transmite Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei anunță că a primit aprobarea Comisiei Europene pentru schema de finanțare a contractelor pentru diferență: 3 miliarde de EUR pentru proiecte de 5000MW energie solară și eoliană.

Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare. 5000MW energie verde (3000 MW parcuri solare și 2000MW parcuri eoliene) reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României. Prin contractele pentru diferență, în urma unei proceduri competitive publice și transparente, se va fixa prețul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiții pentru următorii 15 ani.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune că România a devenit anul trecut, după mulți ani, net exportator de energie. “Și vom continua să exportăm”, a spus ministrul.

Cadru juridic oferit de Comisia Europeană facilitează dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon în sectorul energetic, contribuind la reducerea amprentei de carbon a țării și la combaterea schimbărilor climatice.

Totodată, se creează un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei, stimulând astfel investițiile în proiecte de energie verde și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Schema de sprijin prevede două runde de licitație, respectiv în 2024 (prima licitație de 2 GW – constând din 1 GW solar și 1 GW eolian) și în 2025 (restul de 3 GW în a doua licitație, cuprinzând 1,5 GW eolian și 1,5 GW solar). Mecanismul va fi finantat din Fondul de Modernizare, pentru reducerea impactului la consumatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: