România a raportat una din cele mai ample scăderi ale lucrărilor de construcţii, în luna mai, dintre ţările UE

santier, constructii, Timis santier Sursa foto: Inquam Photos, Cornel Putan

Lucrările de construcţii au crescut în luna mai comparativ cu luna aprilie atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, dar România se numără printre ţările cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii de la o lună la alta, arată datele publicate, luni, de Eurostat, scrie Agerpres.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 0,7% în UE, respectiv cu 0,9% în zona euro, în luna mai comparativ cu luna aprilie. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Franţa (5,4%), Polonia (3,8%) şi Cehia (3%). La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Slovenia (minus 7,5%) şi România (minus 5,8%). Declinul înregistrat de România în luna mai vine după un avans de 7,2% în luna aprilie comparativ cu luna martie, când România a fost lider la creşterea lucrărilor de construcţii.

În ritm anual, în mai 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 13,6% în zona euro şi cu 11,6% în Uniunea Europeană. În acest caz, exceptând Suedia şi Slovenia, lucrările de construcţii au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Franţa (23,9%), Austria (21%) şi Ungaria (18,7%). În România, lucrările de construcţii au crescut cu 6% în ritm anual în luna mai, după un avans de 12,7% în luna aprilie.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,1% în luna mai 2021 faţă de luna mai 2020. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii s-au majorat pe total cu 7%.

Tot potrivit INS, în primele cinci luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 5,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca serie brută, în timp ce, în funcţie de de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 2,7%.

Sursa foto: Inquam Photos, Cornel Putan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *